I vi možete pomoći! Građani na aplikaciji prijavljuju lokacije s odbačenim otpadom

Autor: Ivica Beti/VL , 08. siječanj 2020. u 14:16
Doprinijeti ekološkoj očuvanosti zajednice/Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Alat je razvilo Ministarstvo zaštite okoliša, služi komunalnim redarima.

Od 1. siječnja u testni rad za javnost pušten je sustav evidencije lokacija odbačenog otpada (ELOO) koji je izradilo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike.

Sustav čini dio informacijskog sustava gospodarenja otpadom. Osim što je namijenjen komunalnim redarima za unos, obradu i pregled lokacija odbačenog otpada, dostupan je i široj javnosti.

Tako građani mogu obavijestiti redare o lokacijama odbačenog otpada i doprinijeti ekološkoj očuvanosti zajednice", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Građani koji pokraj ceste, u šumi, na obali ili drugoj javnoj površini uoče odbačeni otpad, trebaju posjetiti mrežnu stranicu https://eloo.haop.hr, kliknuti na 'prijavite otpad', odabrati županiju, grad ili općinu te opisati lokaciju i vrstu otpada.

Mogu priložiti fotografije i upisati svoje podatke, no oni nisu obvezni. Nakon prijave komunalni redari dobivaju obavijest kako bi mogli obraditi prijavu. Aplikacija je povezana s katastrom i povlači podatke o katastarskoj općini i čestici, no ne dohvaća detaljnije podatke ni podatke o vlasniku zemljišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close