Gotova procjena vrijednosti RIZ-a, ukazao se i potencijalni kupac

Autor: Suzana Varošanec , 08. kolovoz 2019. u 14:32
RIZ danas zapošljava tek oko 80 radnika/Luka Stanzl/PIXSELL

Pitanje je je li posrijedi mogućnost preuzimanja većinskog paketa dionica ili se neformalni interes i dalje izražava glede kupnje atraktivnog zemljišta.

Za RIZ – Odašiljače, tvrtku u većinskom vlasništvu države, ali s poteškoćama u poslovanju koje traju već duže razdoblje, svakako iznad zakonskog roka za traženje izlaza u predstečajnog proceduri, ipak je zgotovljena procjena vrijednosti kompanije.

To prema upućenima slovi i kao još uvijek mogući 'kamen temeljac' za početak njezinog oporavka, što bi značilo i kraj urušavanju kompanije u kojoj je unazad nekoliko mjeseci obustavljena proizvodnja, zbog čega trpe određeni poslovi koji su zaključeni sa stranim naručiteljima, posebice oni vezani uz isporuku nekoliko odašiljača kupcu iz Tajlanda.

Na potezu država
Prema našim informacijama procjeniteljska kuća završila je posao u srpnju, a nalaz je stavljen na raspolaganje nadležnim institucijama – Ministarstvu državne imovine i CERP-u te je sa svime upoznato Ministarstvo gospodarstvo.  U sklopu toga rastu očekivanja da će državna tijela nakon analize biti inicijator još jedne runde pokušaja koji se tiču pronalaženja strateškog partnera.

Neslužbeno doznajemo kako postoje naznake zainteresiranog kupca za RIZ –  Odašiljače, međutim, nije jasno je li posrijedi mogućnost preuzimanja većinskog paketa dionica tvrtke s kojim država raspolaže, ili se neformalni interes i dalje izražava glede kupnje atraktivnog zemljišta, posebice interesantnog građevinarima. To bi pak prema našim izvorima bilo neobično, s obzirom na neriješene imovinsko-pravne odnose na lokaciji prema Vukovarskoj ulici u Zagrebu, između tvrtke i suvlasnika na dijelu čestica. Drugim riječima, 1/1 upisana je navodno samo jedna RIZ-ova nekretnina – upravna zgrada u Božidarevićevoj.

Otvorene sve opcije
"Svi su spremni pomoći RIZ-u i biti mu pri ruci, tako da kompanija koja je stekla između ostalog velik međunarodni ugled te ima tržište uključujući i posao servisiranja – opstane", izričit je novi direktor RIZ – Odašiljača Zdravko Muratti, inače inženjer strojarstva koji je početkom dvijetisućitih i sam bio zaposlenik RIZ-a.  Tijekom angažmana u Ministarstvu rada (odjel zaštite na radu) dočekao je umirovljenje, iz kojeg se ponovo aktivirao na novoj funkciji. 

Nakon upoznavanja sa situacijom, Muratti smatra da su sve opcije otvorene, pa kaže, uvjeren je da se RIZ može spasiti. Inače, novi nadzornik profesor Drago Jakovčević dao je ostavku, pa je NO trenutno četveročlani. Usto, nagađanja s tržišta posve drugačijeg su predznaka – više usmjerena k mogućnosti stečajnog preokreta, i to najviše zbog činjenice da je bitan faktor, a to je vrijeme u uvjetima blokade računa tvrtke koja iznosi oko 20 milijuna kuna, sve više protivnik pozitivnog rješenja. 

Nakon Fininog stečajnog prijedloga iz ožujka, pokazuje se to i na slučaju novog prijedloga za stečaj ovog dužnika. Naime, ovih je dana zbog dugovanja po osnovu nekoliko neisplaćenih plaća, manji dio vjerovnika iz redova tadašnjih zaposlenika, predložio Trgovačkom sudu u Zagrebu otvaranje stečaja nad RIZ – Odašiljačima. 

Nismo ništa učinili ništa da zaustavimo odlazak ljudi, kaže izvor koji nije želio biti imenovan, pa tako RIZ zapošljava tek oko 80 radnika među kojima nema ključnih inženjera te korporativnih financijaša i pravnika. Tri minimalca isplaćena su uz pomoć državne agencije. U slučaju stečajnog raspleta čini se da bi najveću korist mogle imati tvrtke koje se bave servisiranjem odašiljača i brojila za električnu struju. 

Komentari (3)
Pogledajte sve


Njima se stalno nešto ukazuje al nikako da se ukaže?????

Ukazao se po nalogu štaba HEP s masnom kesom.

Njima se stalno nešto ukazuje al nikako da se ukaže?????

Pojam “brojila za električnu struju” mi je skroz srušio vjeru u objektivnost članka.

New Report

Close