Gospodarstvenicima predstavljen investicijski program vrijedan 372 milijarde eura

Autor: Poslovni.hr , 05. svibanj 2022. u 11:02
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

EIB, EK i Hrvatska gospodarska komora upoznali su predstavnike hrvatskog javnog i privatnog sektora, te vlade i lokalne administracije s investicijskim mogućnostima koje donosi Program InvestEU

Europska investicijska banka, banka Europske unije, Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj i Hrvatska gospodarska komora, predstavili su danas partnerima u Hrvatskoj mogućnosti za nova zelena i održiva ulaganja, inovacije i otvaranje novih radnih mjesta koje otvara Invest EU Program.

Invest EU ima za cilj omogućiti više od 372 milijarde eura javnih i privatnih investicija u eurospko gospodarstvo periodu od 2021. do 2027. godine. Ova ulaganja omogućit će se na temeljun proračunskog jamstva Europske unije u iznosu od 26,2 milijarde eura, a koje će se iskoristiti kako bi se poduprijela ulaganja Invest EU provedbenih partnera, poput Europske investicijske banke (EIB).

“InvestEU će dati značajan poticaj ulaganjima u mnoga kritična područja gospodarstva diljem EU-a. Program je osmišljen kao ključni element dosad najvećeg paketa mjera za poticaja oporavka od pandemije COVID-19 koji je EU predložila, te pomoći u izgradnji zelenijeg, digitalnijeg i otpornijeg europskog gospodarstva. Invest EU će također pomoći Europi izaći na kraj sa novim izazovima s kojima se od nedavno suočavamo, uključujući tu i izazove koji proizlaze iz rata u Ukrajini. EIB će biti vitalni dio provedbe ovog programa putem kojih ćemo povećati ulaganja u čistu energiju, obrazovanje, digitalizaciju, urbanu infrastrukturu. Željela bih zahvaliti našim partnerima u Europskoj komisiji i Hrvatskoj gospodarskoj komori na ovog dragocjenoj prilici da našim partnerima u Hrvatskoj predstavimo ove uzbudljive mogućnosti, te pozvati javni i privatni sektor u zemlji da skupa sa EIB-om otkriju kako mogu izvući najviše od ovog programa”, izjavila je Teresa Czerwinska, potpredsjednica Europske investicijske banke.

Oporavak gospodarstva

“Oporavak gospodarstva EU neće biti jednostavan proces. Posebno s obzirom na posljednje geopolitičke izazove. To ni nije nova lekcija. Pandemija nam je već pokazala koliko se oslanjamo jedni na druge kako bismo se uhvatili u koštac s krizom i na dnevnoj bazi i dugoročno. Kako bismo pomogli našim tvrtkama, ključan je zajednički, europski pristup. Pri tome mislim na programe kao što je ovaj. No, također, svatko od nas mora odraditi svoj dio lokalno. Uz koordinirane aktivnosti na razini EU za pomoć tvrtkama, u Komori kontinuirano predlažemo nove mjere pomoći kako bi se naše tvrtke oporavile i nastavile razvijati. Također, zelenije i digitalno transformirano gospodarstvo strateški su prioriteti djelovanja i Komore. Snažno vjerujem da je ovo ključ oporavka. Zajedničke i usklađene aktivnosti na svakoj razini. Izrazito mi je drago vidjeti da se u ovom programu poseban fokus daje podupiranju inovacija. Ako su okolnosti iznimne, i naše aktivnosti moraju biti – moramo moći razmišljati izvan zadanih okvira”, rekao je predsjednik HGK Luka Burilović.

Program InvestEU nastavlja uspješan model za mobiliziranje investicija koji je donio Plan ulaganja za Europu, tzv. Junckerov plan, te pod jednan krov stavlja kako Europski fond za strateška ulaganja (EFSI) tako i 13 drugih financijskih instrumenata EU-a.

Potpredsjednica EIB Teresa Czerwinska, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija, Zdravko Marić i Giorgio Chiarion Casoni, direktor InvestEU i financijskih institucija, u Glavnoj upravi Europske komisije za ekonomske i financijske poslove govorili su na otvaranju predstavljanja programa u Hrvatskoj.

Kao država članica EU-a, Hrvatska će također imati priliku ubrzati svoj zeleni i održivi razvitak na temelju dugoročnog financiranja koje donosi InvestEU, prije svega kroz ulaganja u digitalnu infrastrukturu, inovacije, tehnologije i vještine. Na ovaj će se način dodatno osnažiti građane i gospodarstvo EU-a tehnologijama nove generacije te ubrzati provedba Zelenog dogovora EU kroz mobiliziranje privatnih ulaganja u projekte koji su prioritetni za EU, kao što su europski zeleni dogovor i digitalna tranzicija.

Nove mogućnosti ulaganja za Hrvatsku i EU

Tijekom prezentacije održane u Hrvatskoj gospodarskoj komori za predstavnike državnog, javnog i privatnog sektora, bilo je riječi i o mogućnostima što ih otvara Invest EU te prioritetima ovog programa, njegovim komponentama i te financijama koje stavlja na raspolaganje za investicije, kao i o savjetodavnoj potpori u procesu identifikacije i pripreme projekta, za koju je zadužena EIB grupa kao vodeće provedbeno i savjetodavno tijelo InvestEU programa.

Predstavnici Europskog investicijskog fonda (EIF), članice EIB grupe, posebno su upoznali hrvatske financijske institucije i obrazovne institucije s njima relevantnim komponentama Invest EU programa, uključujući prije svega InvestEU Portfolio Guarantee mehanizam.

Jedna od savjetodavnih službi EIB Grupe, Europska lokalna energetska pomoć (ELENA), predstavnicima je državnog sektora predstavila kako mogu koristiti besplatne usluge koje će pružati u okviru Invest EU, uključujući i bespovratna sredstava koja su rezervirana za razvoj projekata energetske učinkovitosti i održivog gradskog prometa u Hrvatskoj.

Nova radna mjesta

InvestEU ima tri glavne komponente – Fond Invest EU, savjetodavni Invest EU Advisory Hub, te InvestEU Portal. Fond InvestEU ima za cilj osigurati javna i privatna ulaganja u iznosu od 372 milijarde eura i to na temelju proračunskog jamstva koje je u iznosu od 26,2 milijarde eura dala EU kako bi se poduprla ulaganja provedbenih partnera poput Grupe Europske investicijske banke (EIB) i drugih financijskih institucija.

InvestEU Advisory Hub pruža tehničku podršku i pomoć, uključujući izgradnju kapaciteta, ulagačima u projekte i subjekte – privatnim i javnim – pomažući u pripremi, razvoju, strukturiranju i provedbi investicijskih projekata.

InvestEU Portal ima zadatak okupiti na jedno mjesto ulagače i promicatelje projekata, te omogućiti jedinstvenu platformu na razini EU, kako bi baza podataka u prilikama za ulaganje unutar EU bila lako i jednostavno dostupna investitorima.

Program InvestEU također otvara mogućnost državama članicama da u njega uplate dodatna sredstva i tako povećaju iznos jamstava i koje je već odobrila EU i to dobrovoljnim usmjeravanjem dijela svojih fondova kohezijske politike ili svojih RRF sredstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close