Gorivo iz otpada ključ održivog sustava gospodarenja komunalnim otpadom

Autor: Marko Biočina , 10. ožujak 2015. u 22:00
U Hrvatskoj zasad postoji jedno MBO postrojenje/Marko Jurinec/PIXSELL

Gorivo iz otpada je visokokvalitetni, lokalni sekundarni energent definirane e kvalitete za proizvodnju energije koji zamjenjuje fosilna goriva poput kamenog ugljena.

Odlaganje otpada na deponije bez prethodne obrade najgora je moguća opcija, no prema službenim podacima EUROSTAT-a za 2012. godinu, čak 85 posto prikupljenog otpada u Hrvatskoj završi upravo tako. Alternativa takvom scenariju nesumnjivo bi mogle biti tehnologije mehaničko-biološke obrade, te njihov konzekventni proizvod – gorivo iz otpada. No, što je to uopće MBO?

Mehaničko-biološka obrada – MBO (eng. MBT – mechanical biological treatment) komunalnog otpada predstavlja skup različitih postupaka obrade otpada s mogućnošću proizvodnje proizvoda za daljnje iskorištavanje vrijednih svojstava otpada uz različite načine odlaganja ostatka. U načelu, postoje dvije osnovne skupine MBO tehnologija, ovisno o samom redoslijedu primjene postupaka obrade. Kod postupaka u kojima se otpad prvo mehanički, a zatim biološki obrađuje govorimo o MBO postrojenjima. Kod onih postrojenja gdje se prvo obavlja biološka faza obrade, radi se BMO postrojenjima. Iako i jedna i druga vrsta postupka rezultiraju istim ishodom, postoje znatne razlike u omjerima i kvalitetimaterijala dobivenih iz miješanog kmunalnog otpada. Iz jedne tone miješanog komunalnog otpada može se izdvojiti oko 50 kilograma korisnog otpada, poput metala i PET-a, te proizvesti oko 550 kilograma goriva iz otpada. Što je gorivo iz otpada?

 

50kg

sirovina dobije se reciklažom tone komunalnog otpada, ali čak 11 puta više goriva iz otpada

Bitni parametri kvalitete
Obradom otpada, znači usitnjavanjem, odvajanjem metala, kamenja, PVC plastike dobiva se gorivo iz otpada koje je po svojim kemijskim svojstvima slično fosilnim gorivima poput kamenog ugljena. Ako se usporede te dvije vrste goriva, onda je vidljivo da se jednom tonom goriva iz otpada energetski zamjenjuje oko 700 kg ugljena. Gorivo iz otpada je lokalni energent koji se koristi za proizvodnju energije i koji zadovoljava kriterije kvalitete propisane europskim dokumentima. Najvažniji parametri koji prikazuju kvalitetu goriva iz otpada i utječu na njegovu tržišnu cijenu su energetska vrijednost, klor i teški metali. Mogu se koristiti u industrijskim postrojenjima poput cementara ili energana gdje u određenom omjeru zamjenjuju uobičajeno gorivo čime se smanjuje trošak energije.

Gorivo iz otpada je važna frakcija "otpadne industrije" jer predstavlja vrijedan lokalni energent koji pristupačnijim cijenama od uvoznih fosilnih goriva jača proizvodno gospodarstvo i na taj način povećava konkurentnost lokalnih proizvoda. Njegova uporaba ima dugu tradiciju i široko je prihvaćena u europskim zemljama poput Njemačke, Austrije, Poljske. U europskoj cementnoj industriji prosječna stopa zamjene fosilnih goriva primjenom goriva iz otpada iznosila je preko 30 posto u 2010., u pojedinim zemljama čak i preko 60 posto, a u nekoliko cementara i preko 90 posto. Goriva iz otpada imaju značajnu ulogu i u uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj budući da 100 posto recikliranje otpada nije moguće. Materijali koji nisu podobni za recikliranje predstavljaju vrijednu sirovinu za proizvodnju visokokvalitetnog goriva iz otpada.

Uskoro 400 tisuća tona
Gorivo iz otpada je visokokvalitetni, lokalni sekundarni energent definirane kemijske i energetske kvalitete za proizvodnju energije koji zamjenjuje fosilna goriva poput kamenog ugljena, smanjuje ovisnost o njihovom uvozu, štedi sirovine i smanjuje emisije stakleničkih plinova. Iako će se mnogi zapitati koja je razlika između smeća i otpada iz goriva, činjenica je da postoji vrlo razumljiva razlika. Da bi ga se klasificiralo kao gorivo iz otpada, takvo gorivo mora biti obrađeno, homogeno i sastavom odgovarati određenim kriterijima kao što su vlažnost, kalorijska vrijednost, sadržaj pepela, sadržaj teških metala i ostalo. Gorivo iz otpada se proizvodi u kontroliranim uvjetima te prema strogim kriterijima kvalitete i kontrole strogim propisima.

Kako objašnjavaju stručnjaci iz Cemexa, jedino ukoliko udovoljava europskim i hrvatskim standardima opisanima u normi HRN EN 15359:2012 može se koristiti kao zamjensko gorivo za dobivanje energije u industrijskim pogonima. RDF/SRF gorivo iz otpada proizvodi se iz neopasnog otpada, pa tako ulazni otpad odnosno sirovina može biti kruti komunalni otpad, poseban otpad iz proizvodnje, industrijski otpad, otpad iz trgovina, komunalni mulj i sl. Dovođenjem u funkciju Centara za gospodarenje otpadom pojaviti oko 400.000 tona/god goriva iz otpada. Oporaba otpada je termin koji označava postupak obrade otpada s ciljem dobivanja korisnih materijala ili energije, kao što je kompost dobiven kompostiranjem. 

Komentirajte prvi

New Report

Close