Goran Granić nakon 25 godina napušta institut Hrvoje Požar

Autor: Saša Paparella , 15. siječanj 2020. u 22:00
Goran Granić/Boris ŠČitar/VL/PIXSELL

Granić još od 2000. predsjeda s NO HEP-a, gdje mu je Vlada u prosincu produljila mandat za još šest mjeseci.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je javni natječaj za imenovanje ravnatelja zagrebačkog Energetskog instituta Hrvoje Požar na razdoblje od četiri godine.

Prijave na natječaj podnose se u roku od 15 dana od objave u Narodnim novinama, a nakon toga  u roku od 45 dana Upravno vijeće Instituta mora, na prijedlog resornog ministarstva, imenovati novog ravnatelja.  Taj je institut punih četvrt stoljeća, prvo kao direktor a potom kao ravnatelj, vodio Goran Granić, koji nam je potvrdio svoj odlazak. 

Izvoz u Aziju i Afriku  
"Odlučio sam da nakon osnivanja i 25 godina vođenja Instituta, 47 godina staža i 70 godina života, zaključim svoju profesionalnu karijeru i od 1. veljače odem u mirovinu", rekao nam je Granić, koji je u mandatu premijera Ivice Račana odradio i mandat potpredsjednika Vade.  Institut Hrvoje Požar ima 82 zaposlenika, s prosječnom plaćom od 11.400 kuna.

Posluje stabilno, lani je ostvaren prihod od 34,6 milijuna kuna, od čega 21,7 milijuna otpada na izvoz. Na pitanje koja su glavna izvozna tržišta, Granić odgovara: "Institut je znanstvena neprofitna ustanova koja se financira na inozemnim i domaćim tržištima znanja. Radimo za institucije EU i EU projekte. Poslovno djelujemo i u široj regiji, Istočnoj Europi, Aziji i Africi". Granić je cijelo vrijeme otkako vodi Institut paralelno od 1997. bio član, a od 2000. i predsjednik NO HEP d.d. Dio struke se zato pobunio zbog navodnog sukoba interesa, jer HEP godinama od Instituta naručuje studije vrijedne milijune kuna.

Kompetentni na razini EU  
"Ni po kojoj osnovi nisam imao mogućnosti da utječem na takve poslovne odluke", prokomentirao nam je Granić, kojem je Vlada RH u prosincu 2019. produžila mandat u NO HEP-a za još šest mjeseci. Na pitanje kolika je ukupna vrijednost studija koje je za njegova mandata HEP naručio od EIHP-a,kaže da "oni zadnjih godina iznose ispod pet posto prihoda Instituta.

To su poslovi koji su nam povjereni zbog kompetentnosti Instituta. Institut je u određenim poslovima jedna od najkompetentnijih institucija u EU", napominje Granić.  Spremno odgovara i na prozivke da već  godinama zagovara privatizaciju HEP-a. "Baš suprotno, sva moja djelovanja su bila da se spriječi privatizacija, jer je HEP temelj energetske sigurnosti Hrvatske", navodi Goran Granić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close