Godišnje prijave poreza primati će se i preko e-Porezne

Autor: Poslovni.hr , 15. veljača 2018. u 09:08
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Godišnja rješenja o porezu na dohodak dolaze na kućne adrese ili u e-poštu, a svima kojima se utvrdi preplata poreza razlika će se isplatiti tijekom kolovoza. Prošle godine država je građanima vratila oko milijardu kuna.

Osim obrtnika i građana koji obavljaju neku samostalnu djelatnost, ostali porezni obveznici više ne moraju podnositi godišnje prijave poreza na dohodak.

Godišnja se zarada provjerava po službenoj dužnosti, no isto tako građani mogu zatražiti da se njihovi papiri pročešljaju u posebnom postupku. Od ove godine zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku, tzv. ZPP-DOH obrazac, može se podnijeti i putem e-Porezne, piše Večernji list.

Da bi se željeno pravo, primjerice unošenje dodatnog uzdržavanog člana obitelji u PK karticu, primijenilo i na primanja za prošlu godinu, obveznici trebaju do kraja veljače ispuniti i predati spomenuti obrazac. Nakon što zahtjev stigne, poreznici će provesti postupak provjere i, ako mogu, sami, putem dostupnih podataka, utvrditi opravdanost (npr. priznavanje djeteta kao uzdržavanog člana koji nije bio upisan u obrascu PK tijekom godine ili, npr., ako je dijete rođeno 15. 2., a upisano je u Obrascu PK s 1. 3., porezni obveznik ima pravo na uvećanje osobnog odbitka i za veljaču) te uzeti u obzir navedene podatke u posebnom postupku.

Ove se godine prvi put godišnja prijava poreza na dohodak podnosi prema odredbama novoga Zakona o porezu na dohodak. U slučaju da su zaposleni građani s većim primanjima tijekom godine ostvarili drugi dohodak (honorar) veći od 12.500 kuna godišnje, postoji mogućnost da će od Porezne uprave dobiti rješenje za uplatu razlike poreza na ostvareni drugi dohodak, po stopi od 36%.

Inače, godišnja rješenja o porezu na dohodak dolaze na kućne adrese ili u e-poštu, a svima kojima se utvrdi preplata poreza razlika će se isplatiti tijekom kolovoza. Prošle godine država je građanima vratila oko milijardu kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close