Godišnja skupština članova Američke gospodarske komore u Hrvatskoj

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2014. u 11:00
Dario Šimović

Dario Šimović, Regional Lead for New Business, Cisco Systems Hrvatska.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) održala je godišnju Skupštinu u prostorijama Coca-Cola HBC Hrvatska na kojoj su predstavljene aktivnosti komore i financijsko izvješće za 2014., te je izabran drugi potpredsjednik komore na mandat od dvije godine. Glasanjem članova na poziciju drugoga potpredsjednika komore ponovno je izabran gosp. Dario Šimović, Regional Lead for New Business, Cisco Systems Hrvatska.

AmCham je i ove godine zabilježio rast članstva, a uz stabilnu bazu članova to je dokaz kontinuirane kvalitete rada. Više od 170 članova Američke komore čine poduzeća iz Sjedinjenih Američkih Država, Hrvatske, kao i druga međunarodna poduzeća. Svojim radom Američka gospodarska komora se istaknula kao jedna od najuspješnijih poslovnih organizacija privatnog sektora Hrvatske.

Komora je tijekom 2014. aktivno radila na preporukama za poboljšanje ulaganja i poslovanja u Hrvatskoj, te je pokrenula niz inicijativa. Od važnijih aktivnosti komore u 2014. svakako treba istaknuti organizaciju gospodarske posjete izaslanstva hrvatske Vlade SAD-u, predvođene predsjednikom Vlade, Zoranom Milanovićem.

Izaslanstvo se sastalo se s vodećim ljudima pet američkih IT poduzeća, a to su: Cisco, HP, IBM, Microsoft i Oracle. AmCham ovaj iskorak prema tehnološkom sektoru vidi kao ključan u povećanju konkurentnosti Hrvatske i transformaciji u društvo znanja te je izrazio zadovoljstvo što je hrvatska Vlada prepoznala IT sektor kao jedan od strateških industrija za pokretanje gospodarskog razvoja te mu posvetila potrebnu pozornost.

U svibnju je održan sastanak predstavnika AmCham-a i Predsjednika Republike Hrvatske, prof.dr. Ive Josipovića. AmCham je predstavio inicijative komore vezane uz unaprjeđenje gospodarske klime u Hrvatskoj.

U 2014. AmCham-ovi članovi su se aktivno bavili i temom značaja obnovljivih izvora energije (OIE) u energetskoj strategiji Hrvatske i identifikaciji mjera za poticanje razvoja solarnih elektrana i vjetroelektrana.

U sklopu rada komore u području poboljšanja kvalitete zaštite intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj, u travnju se održao sastanak s predstavnicima Carinske uprave kako bi se ukazalo na potrebu za boljom kontrolom prodaje krivotvorenih proizvoda putem Interneta te tranzitnih pošiljaka s krajnjim destinacijama u BiH i Republici Srbiji. I ove godine održana je konferencija o intelektualnom vlasništvu, Intelektiv, u sklopu koje je organizirana edukacija za predstavnike hrvatskih sudova.

Komora se ove godine bavila i temom razvoja konferencijskog turizma u gradu Zagrebu te poboljšanja kvalitete obrazovanja u području turizma, s ciljem prilagodbe potrebama gospodarstva. U 2014. AmCham je organizirao čak 42 vlastita događanja. Između ostalog održani su i stručni skupovi na aktualnu temu Transatlantskog sporazuma o trgovini i investicijama (TTIP) između EU i SAD-a, s ciljem upoznavanja poslovne zajednice s detaljima  pregovora i utjecaja sporazuma na gospodarstvo oba tržišta. Na temu TTIP-a izvršna direktorica AmCham-a, Andrea Doko Jelušić je sudjelovala na radnom sastanku Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora.

Ove godine AmCham je imao zadovoljstvo održati i trinaestu humanitarnu gala večeru za razminiranje, Večer za sigurne korake, kojom je od 2001.- 2014. prikupljeno više od 7,8 milijuna kn za razminiranje raznih dijelova Hrvatske.

Više informacija na web stranici komore www.amcham.hr

Komentirajte prvi

New Report

Close