Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Godina stabilizacije grupacije Đuro Đaković

Hrvoje Kekez, predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe.
Hrvoje Kekez
15. prosinac 2022. u 22:00
Hrvoje Kekez predsjednik Uprave Djuro Djakovic Grupe d.d/Ivica Galovic/PIXSELL

Ova je godina bila jedna od izazovnijih i prijelomnih u povijesti Đuro Đaković Grupe. Ona je kulminacija procesa spašavanja ĐĐ grupe i dugoročnog rješavanja njenog opstanka započetog početkom 2020. Tada je odlukom Vlade krenuo proces pronalaženja dugotrajnog rješenja za naš spas.

Kratkotrajno su riješene blokade, dugovi prema dobavljačima, pokrenuta proizvodnja u ĐĐ Specijalnim vozilima i stabilizirana situacija. Paralelno je započet komplicirani proces izrade Rescue Aid programa, objave tendera za pronalaženje strateškog investitora i pripreme za izrade Programa restrukturiranja, a sve su skladu s pravilima EU.

Zbog složene situacije trebale su gotovo tri godine da se sve odradi, od Rescue aida, procesa pronalaženja i izbora strateškog partnera, izrade i prihvaćanja Programa restrukturiranja, rješavanja svih obveza po programu s državnim institucijama pa do održavanja skupština, promjena vlasničke strukture i promjena u sudskom registru.

Od polovine 2021., paralelno se krenulo s optimizacijom i unapređenjem svih procesa. Uz pomoć investitora izabranog na tenderu, u 2021. uspostavljena je proizvodnja okretnih postolja za teretne vagone, prvi puta nakon 30-ak godina. Ove smo godine nastavili optimizaciju da u 2022. planiramo isporučiti skoro 600 vagona, dvostruko više nego lani. Financijski gledano, i ĐĐ Specijalna vozila i ĐĐ Strojna obrada poslovat će prema planu za 2022., s pozitivnim EBITDA-ma za razliku od minusa u 2021.

Na pragu smo 2023. koja će biti puna planova, ali i rizika. Ispred nas je dobra ugovorenost teretnih vagona, planiramo ih proizvesti oko 800. Na vojnom programu će sigurno doći do povećanja aktivnosti, prvenstveno sinergijskim efektom s novim vlasnikom, a planiramo i veće aktivnosti za naše tržište. Očekujemo rast realizacije i EBITDA-e i u ĐĐ Strojnoj obradi, najviše na poslovima održavanja za željeznicu, ali i na naftnom programu. Nastavljamo s restrukturiranjem svih odjela, optimizacijom i modernizacijom na svim poljima. Protekle dvije godine bile su intenzivne i teške, tako da će 2023. biti i godina stabilizacije društva.

Nažalost, ispred nas je i godina neizvjesnosti, vjerojatno puna neugodnih. U 2022. svi smo doživjeli bezbroj izazova, od rata u Ukrajini, skoka cijena energenata, materijala i transporta, preko inflacije u cijeloj Europi, do najava o recesiji u Njemačkoj i nekim drugim zapadnim zemljama. Iduća godina ne izgleda ništa optimističnije, iako se svi nadamo smirivanju.

Iako u ovo neizvjesno vrijeme nitko ne može sa sigurnošću predvidjeti rasplet, u sferi našeg utjecaja naši planovi su dobri, idemo u pravom smjeru i tu smo optimisti. Ostaje nam da svakodnevno pratimo situaciju i brzo djelujemo.

New Report

Close