Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Godina novog početka i prilika koje ćemo iskoristiti

Uvjeren sam da će 2023. Hrvatskoj donijeti pobjedu nad inflacijom i rast realnog dohotka građana, a HPB-u potvrdu tržišnog značaja.

Marko Badurina
15. prosinac 2022. u 22:00
Marko Badurina, predsjednik Uprave Hrvatske postanske banke/Davorin Visnjic/PIXSELL

Kao pripadnik generacije X svjedočio sam turbulentnim ekonomskim i geopolitičkim promjenama za koje sam kao i cijela moja generacija smatrao da su stvar prošlosti. Događaji koji se odvijaju u 2022., od galopirajuće inflacije do rata u Ukrajini, stoga kao da ne pripadaju 21. stoljeću, predodređenom za napredak tehnologija i čovječanstva uopće.

Ipak, EU i Republika Hrvatska dokazali su da se složnom i snažnom reakcijom može oduprijeti negativnim učincima i ove nove krize, pa unatoč inflaciji od preko 10%, rast realnog BDP-a bi i dalje trebao biti oko solidnih 6 posto. Isto tako, HPB i tim kojim upravljam dokazao je da možemo biti izrazito uspješni i ostvariti dobar poslovni rezultat, uz kombinaciju organskog i anorganskog rasta, u okolnostima inflacije, prijetećih nestašica energenata i geopolitičkih nestabilnosti.

Sve to uz istovremeni intenzivni angažman resursa već drugu godinu na projektu uvođenja nove valute euro, povijesno bitnom projektu za HPB i cijelu Hrvatsku, u informatičkom, logističkom i organizacijskom smislu.

Iako trenutne prognoze ukazuju da bi rast realnog BDP-a trebao usporiti sljedeće godine, zbog otpornosti i snalažljivosti koju smo pokazali u posljednjih nekoliko godina u potpunosti sam uvjeren da će 2023., kao godina ulaska u EMU i Schengen, Hrvatskoj donijeti pobjedu nad inflacijom, nove prilike za poslovni uspjeh za naše izvoznike i rast realnog dohotka građana, a Hrvatskoj poštanskoj banci potvrdu tržišnog značaja na bazi rasta, podrške zelenoj tranziciji i održivom poslovanju u cjelini.

Pritom sam posebno ponosan da je HPB kontinuirano među bankama s najvećim povjerenjem deponenata i ostalih vjerovnika, što će se očitovati u nastavku depozitne politike i akumulacije izvora sredstava. Na kreditnoj strani ćemo nastaviti raditi na poboljšanju procesa i kvalitete usluge što vjerujem da možemo iskoristiti kao polugu za snažni rast, unatoč zaoštravanju na tržištu financiranja.

Iduća, 2023. godina stoga može i hoće biti godina novog početka u kojem ćemo znati iskoristiti jaču integraciju u EU i prilike koje ta integracija pruža.

New Report

Close