Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Godina bi mogla biti pozitivna za rast imovine

Hrvoje Krstulović, Udruženje investicijskih fondova pri HGK.

Hrvoje Krstulović
15. prosinac 2022. u 22:00
Hrvoje Krstulovic/Igor Kralj/PIXSELL

U iduću godinu ulazimo s više optimizma iako su izazovi iz 2022. i dalje prisutni. Za dva naredna kvartala očekujemo usporavanje gospodarskog rasta u Hrvatskoj i EU, i većinom u svijetu.

U razdoblju nakon toga, pod pretpostavkom da neće doći do daljnjih poremećaja, mogao bi uslijediti postupni oporavak uslijed pada inflacije. Naše tržište i gospodarstvo bit će pod pozitivnim utjecajem EU fondova, uvođenja eura kao i mjerama Vlade RH, što bi trebalo nadjačati ukupne negativne učinke.

Strože monetarne mjere, koje smatramo opravdanima u borbi protiv inflacije, mogle bi se odraziti na kretanja na dioničkom tržištu zbog očekivanog pritiska na rezultate poduzeća. Taj utjecaj ipak ne bi trebao biti značajniji budući da je većinom već uračunat, što nam pokazuje omjer cijena dionica i zarada koji je već na nižim razinama.

Nakon znatnog negativnog utjecaja inflacije, rasta cijena energenata i geopolitičkih nestabilnosti na tržišta obveznica u ovoj godini, u 2023. očekujemo stabilizaciju prinosa, pogotovo u slučaju slabljenja inflacije.

Smatramo da bi 2023. mogla biti pozitivna za rast imovine investicijskih fondova u RH.

Obveznički fondovi u ovom su trenutku na razinama prinosa koji osiguravaju pozicioniranje u njihovoj uobičajenoj ulozi, očekivanja pripisa kamata uz manju kolebljivost cijena. To je vidljivo i kroz osnivanja obvezničkih fondova s ciljanim prinosom do dospijeća koji ulažu u obveznice i trenutno nude atraktivne prinose uz zaštitu od tržišnog rizika na razdoblja od 2 do 5 godina.

Godina 2023. regulatorno će donijeti nove razine transparentnosti prema ulagateljima stupanjem na snagu PRIIPs uredbe, što će pridonijeti boljem razumijevanju i sustavnijem pristupu ulaganju i štednji putem investicijskih fondova. Jedna od glavnih tema u 2023., ali i u idućim godinama, bit će sve veća orijentacija na okolišne i socijalne čimbenike prilikom donošenja investicijskih odluka. Dodatne informacije o utjecaju ulaganja investicijskih fondova bit će lako dostupne što će pridonijeti uključenosti ulagatelja u okolišna i socijalna poboljšanja u društvu.

Nastavit će se edukativno-informativne aktivnosti, pogotovo putem Udruženja fondova pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u cilju podizanja financijskog znanja te posebice približavanja fondova građanima i poduzetnicima.

New Report

Close