Globalni podvig Sofascorea: Sad idemo u osvajanje Azije, ostajemo hrvatska tvrtka

Autor: Darko Bičak , 01. rujan 2023. u 07:00
Ivan Bešlić bit će jedan od glavnih govornika na predstojećem Weekend Media Festivalu/PD

Hrvatsku aplikaciju za praćenje statističkih učinaka igrača koristi 100-tinjak svjetskih medija.

Digitalizacija je sportove, posebno najpraćenije, učinila globalnima, a u realnom vremenu danas je moguće provjeriti svaki rezultat.

Štoviše, aktualne i povijesne statistike o igračima, klubovima, reprezentacijama, trenerima i svemu ostalom, nekoć teško dostupne, skupe, nepotpune i manjkave po svim kriterijima, danas su uglavnom besplatne i dostupne svakom s mobilnim telefonom, bilo gdje u svijetu.

Najčešće su i lokalizirane na jezik korisnika, ma koliko “mali” bio. U tom segmentu i Hrvatska “konja za trku ima” – Sofascore je danas među najznačajnijim globalnim tvrtkama za sportsku statistiku.

Sao Paulo, Buenos Aires…
Kako pojašnjava Ivan Bešlić, glavni operativni direktor (COO) i suosnivač tvrtke, Sofascore će vrlo brzo postati mjesto na kojem će se moći naći bilo koji rezultat iz bilo kojeg sporta koji se službeno prati u svijetu.

“Kad smo pokrenuli Sofascore, glavni je fokus bio napraviti nešto bolje nego što je dotad postojalo na tržištu. Rekao bih da, iako smo iznimno zadovoljni kvalitetom proizvoda, i dalje svakodnevno radimo na usavršavanju i pokušavamo napraviti nešto bolje, drugačije i modernije. Nešto što se očekuje na tržištu u 2023. godini”, kaže Bešlić dodajući da je velik izazov skupiti sve rezultate svih sportova na jedno mjesto, ali da oni to vide kao realan cilj.

Bešlić

Imamo sjajnu poziciju koja nas postavlja kao poveznicu između sporta, njegovih obožavatelja i klađenja. Jednako smo okrenuti betting industriji i drugim oglašivačima.

“Vidimo da postoji potreba za time. Trenutačno se brojni rezultati dijele putem WhatsAppa ili Facebooka, a određeni softveri postoje samo za pojedine lige i države. Naš projekt, koji se zove Sofascore Editor, već je sada vrlo popularan. Brojni korisnici žele unijeti rezultate lokalnih klubova, a roditelji rezultate djece. Naša procjena je da bi do kraja desetljeća rezultati svih sportova mogli biti na jednom mjestu na svijetu – na Sofascoreu.

Timovi nam brzo rastu i imamo planove za daljnja zapošljavanja. Već sad imamo urede u Zagrebu, Mostaru, Sao Paulu i Buenos Airesu. Idući planovi okrenuti su nam prema Aziji. Naravno, tu nećemo stati i sigurno ćemo imati nekolicinu ureda diljem svijeta koji će nam pomoći pri prikupljanju svih tih rezultata”, kaže Bešlić.

U Sofascoreu ističu da su im glavni korisnici sportski fanovi koji o utakmici žele znati puno više od samog rezultata. Žele znati tko su najbolji igrači, uživo vidjeti tko je odličan, a koga možda treba zamijeniti. Žele saznati kako je klub igrao kroz povijest i u kojem statusu su njihovi igrači.

Tako da pokrivaju vrlo specifičnu nišu onih koji sport gledaju kroz brojeve i statistike. To je u Americi već desetljećima popularno, a u Europi se tek sada prebacujemo na takav model.

Na pitanje koliko popularnosti njihove usluge doprinosi sve raširenije legalizirano online klađenje, Bešlić ističe da iako, za primjer, Sjeverna Amerika ide prema legalizaciji klađenja, primijetili su da u posljednjem desetljeću tržište klađenja postaje sve zatvorenije.

“Iznimka poput SAD-a je razumljiva uzmemo li u obzir da će biti domaćini SP-a i da nogometne zvijezde prodiru u američku kulturu. No, u drugim regijama u svijetu, poput Indije, vidimo snažniju regulaciju djelovanja kladionica”, navodi Bešlić.

Više od 100 liga
U sportu je uz puno emocija i enorman novac, pa se postavlja pitanje kako u takvim uvjetima ostati neutralan i ne podleći pritisku igrača koje ocjenjuju, njihovih menadžera, klubova, a i samih navijača. Iz Sofascorea su rezolutni da su njihove ocjene objektivne i da ih u izvještavanjima koristi više od 100 medija diljem svijeta.

“Ocjena je potpuno objektivna. Nemamo favorite niti one koje ne volimo. Na ocjene utječe oko sto parametara, a algoritam se konstantno poboljšava. Često nam se javljaju nezadovoljni igrači, a imamo i situacije gdje nam do ureda pokušavaju doći i određeni nogometni menadžeri koji su nezadovoljni izvedbom svog igrača.

Ali mi stojimo iza toga da je algoritam identičan za više od 100 liga u cijelom svijetu”, kaže Ivan Bešlić dodajući da će Sofascore i dalje ostati hrvatska tvrtka jer ima veliki potencijal za razvoj te je ovog trenutka aktivno pet velikih projekta unutar proizvoda koji će znatno promijeniti način na koji pratimo sport.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Jel bolji od SAP- a?

Eh da Švabo smije OS napravit ..

 

 

nepoduzetnik, 01.09.2023. u 06:42

Sport ne pratim otkad su me još u fr cockblokali vatreni..

Morao sam ic gledati utakmicu protiv japana

Ako se ne varam taj je dan zabio Šuker, a ja ne

Sport ne pratim otkad su me još u fr cockblokali vatreni..

Morao sam ic gledati utakmicu protiv japana

New Report

Close