Gljadelkin i preko tvrtke iz Moskve drži 56% Hidroelektre

Autor: Suzana Varošanec , 18. rujan 2018. u 22:00
Račun Hidroelektre je u blokadi koja je krenula zadnjeg tjedna u kolovozu/Marijan Sušenj/PIXSELL

O pripajanju Hidroelektre tvrtki-kćeri Hidroelektra mehanizacija odlučivat će se na skupštini 11. listopada.

Na poziciji većinskog vlasnika u Hidroelektri niskogradnji ustvari formalno-pravno gledajući promjena nema, ali izgleda i da aktivnosti dobivaju na zamahu vezano za strategiju koja bi mogla značiti da većinski vlasnik, rusko-hrvatski poduzetnik Sergej Gljadelkin, unatoč problemima zbog blokade računa, ne odustaje.

Posredno je on i dalje vlasnik paketa od 56% dionica Hidroelektre jer ga je njegova bečka Avenue Osteuropa prenijela na tvrtku Glorija Vintex Liability Company iz Moskve, u kojoj pak preko Avenuea Gljadelkin drži oko 99 posto. 

'Samo on zna'
Za tu transakciju između navedenih tvrtki od 13. rujna, o čemu je Uprava Hidroelektre izvijestila preko Zagrebačke burze, Gljadelkinov odvjetnik Bariša Pavičić tek kratko potvrđuje podudarnost s nedavnim prijenosom većinskog paketa u Institutu IGH-a koji je po novom u vlasništvu Gljadelkinove hongkonške tvrtke, zanimljive jer navodno izlazi na tamošnju burzu.

 

99 posto

udjela u moskovskoj tvrtki drži Gljadelkin preko Avenuea

"Koja je strategija", to samo Gljadelkin zna, izričit je Pavičić.  Već se nagađa i o značenju moguće statusne promjene kojom bi se Hidroelektra kao matica pripojila društvu kojeg je osnovala pod imenom Hidroelektra mehanizacija. O pripajanju će se odlučivati na izvanrednoj skupštini Hidroelektre 11. listopada te se, ovisno od razvoja događaja, očekuju novi potezi vlasnika, pa i rasplet za obje tvrtke. 

Dolaskom novog vlasnika u Hidroelektru početkom 2015., naime, društvo je nastavilo raditi s oko 500 radnika te je pokrenuta i predstečajna nagodba. Tijekom tri godine strojevi su kao sredstvo osiguranja za isplatu plaće koje je osiguravao novi vlasnik, kao mehanizacija prebacivani u tvrtku Avenue mehanizacija. U drugoj polovici 2017. počele su kasniti plaće radnicima Hidroelektre te je dio njih, oko 170, prebačeno u Hidroelektra plan. Navodno su i tamo kasnile plaće pa je radnicima ponuđeno da početkom 2018. počnu raditi u društvu Avenue force. 

Smanjivanje broja radnika
Tijekom ovih prelazaka kontinuirano se smanjivao ukupan broj radnika u tim društvima. Tvrtka je imala zaklon od prisilne naplate do nedavno, imala je otvoren račun i mogla poslovati, no nastupanjem pravomoćnosti nagodbe, dio vjerovnika i radnika pokušao je potraživanja naplatiti prisilnim putem, i račun je U blokadi koja je krenula zadnjeg tjedna u kolovozu.

Komentirajte prvi

New Report

Close