Glinskom zatvoru za 60% smanjili račune za grijanje

Autor: Darko Bičak , 12. prosinac 2019. u 15:20
Postrojenje je snage 5MW i vrijedi 120 milijuna kuna/DARKO BIČAK

Šerif trenutačno posjeduje dvije energane na biomasu u Glini, a od ožujka naredne godine će proraditi i treća u Karlovcu.

Šerif grupa jedna je od najznačajnijih hrvatskih drvnih industrija koja kroz pet svojih povezanih tvrtki u Glini i okolici zapošljava ukupno 650 radnika.

Kako pojašnjava Elmor Baraković, direktor tvrtke i treći u nizu nasljednika ovog drvno-energetskog poslovnog carstva, Šerif je i europski lider u obradi tvrdog drva, dok je u mekom drvu glavna je Skandinavija. 

Za Europu, Aziju i Afriku
"Godišnji proizvodni kapacitet nam je 200 tisuća kubnih metara trupaca, a kapacitet sušenja je oko 45 tisuća kubika drva. Godišnje proizvedemo oko 210 tisuća četvornih metara seljačkog poda i parketa, a u izvozu nam završi ukupno 160 tisuća kubika tvrde rezane građe i elemenata koje plasiramo u 17 zemalja Azije, Afrike i Europe", kazao je Baraković. 

Ukupno su u zadnjih sedam godina investirali više od milijardu kuna u svoj biznis. No, ono što je posebno zanimljivo u ovoj tvrtki njezina je energetska djelatnost. Šerif trenutačno posjeduje dvije energane na biomasu u Glini, a od ožujka naredne godine će proraditi i treća u Karlovcu. Prvo su investirali 46 milijuna kuna u postrojenje snage 1,22 MW u Glini, a nakon toga je investirano 120 milijuna u energanu BE-TO Glina snage 5MW. Najnoviji energetski projekt u Karlovcu je također snage 5MW, a njegova vrijednost je oko 200 milijuna kuna.

"Iako ova energana proizvodi i struju, koju uglavnom isporučujemo u HEP-ov elektroenergetski sustav, ona je nama najvažnija zbog topline. Toplinsku energiju koristimo za vlastiti proizvodni proces grijanja i sušenja, ali isto tako smo i javna toplana za Glinu. Imamo 3,5 km vlastitog toplovoda preko kojega s toplinom opskrbljujemo sve javne zgrade u gradu te manji broj privatnih. Neriješeni imovinsko-pravni odnosi nam onemogućavaju da više privatnih kuća i stanova spojimo na toplovodnu mrežu. O koliko pozitivnom društvenom i financijskom doprinosu naše energane gradu se radi, dovoljno govori podatak da je Kaznionica u Glini prije za grijanje plaćala oko 450 tisuća kuna mjesečno, a sada je to na razini od nekih 180 tisuća kuna", kazao nam je Baraković. 

Gorivo iz biootpada
Edi Kirin je voditelj energane BE-TO Glina te ističe da najveći dio goriva dobivaju od otpada koji nastane u procesu proizvodnje njihove drvne industrije, a ostatak nadopune s drvnom biomasom od šumskog otpada.

Šerif je ovog tjedna u Glini bio domaćin Renaultovoj karavani gdje je ta tvrtka predstavila novi model svoje električne uzdanice Zoe. Iz Renaulta ističu da zelenu mobilnost ne čini samo automobil, već i zeleni izvori energije poput ove bioenergane.

Komentirajte prvi

New Report

Close