Glasanje o nagodbi uz ‘tech’ inovacije iz samog Agrokora

Autor: Jadranka Dozan , 28. lipanj 2018. u 12:00
Izvanredni povjerenik Fabris Peruško i zamjenica Irena Weber/Igor Šoban/PIXSELL

Weber je jučer posebno apostrofirala ‘fantastičan povratak Konzuma koji je iznenadio i konkurenciju’.

Za točno tjedan dana u sportskoj dvorani Cibona će se, po odluci  Trgovačkog suda, održati ročište za glasovanje o nagodbi vjerovnika Agrokora.

Osim same lokacije, to će ročište donijeti još neke tehničko-tehnološke novitete, što su izvanredni povjerenik Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber dosta detaljno objasnili i na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo.  Tako će, primjerice, prvi put registracija vjerovnika (potencijalno njih više od tri tisuće) uključivati narukvice koje će dobiti na ulazu, a za provedbu glasovanja Agrokorova je tvrtka m-Start razvila posebnu aplikaciju za pametne mobitele.

"Tijekom ročišta svi će u realnom vremenu znati tko je i kako glasovao", kaže Weber. Pravo glasa imat će vjerovnici s nenamirenim tražbinama vrijednim ukupno 34,4 milijarde kuna, što znači da će za postizanje nagodbe trebati podrška od barem 22,9 milijardi kuna tražbina. Kako je tekst nagodbe dobio podršku vjerovnika koji predstavljaju oko 85 posto tražbina s pravom glasa, u izvanrednoj upravi uvjereni su da će nagodba biti izglasana.

U Agrokoru inače rado podcrtavaju kompleksnost cijelog procesa, pa su tako izračunali da su operativni timovi u svim kompanijama s KPMG-om dosad identificirali više od 70.000 koraka koji se moraju obaviti tijekom implementacije nagodbe – od osnivanja zrcalnih društava i prebacivanja imovine na njih, do prebacivanja svih tipova ugovora, sa zaposlenicima, dobavljačima i svim poslovnim partnerima. Ako se pita kritičare procesa – a među njima ustrajnošću i glasnošću definitivno prednjači Adris grupa, svi ti deseci tisuća koraka i same postavke modela namire (EPM) ne vode prema pravičnoj nagodbi.

I prije nekoliko dana ponovili su kako je pogrešna postavka da bolje prolaze vjerovnici koji imaju veći broj nekvalitetnih jamstava od onih koji imaju manji broj kvalitetnih jamstava ili druga sredstva osiguranja koja su ovršna. Neprihvatljivim smatraju i to što insolventnost odnosno neodrživost kompanija (a zbog čega vjerovnici s razlučnim pravima na dionicama dobivaju malu ili nikakvu vrijednost) utvrđujedi sama izvanredna uprava, a ne sud. Tu odluku, kažu, ona "donosi temeljem kriterija koje je sama izabrala, a primjenom tih istih kriterija i tzv. novi Agrokor bio bi insolventan!".

Istodobno, uz optimizam prema perspektivama Agrokora, Peruško i Weber pohvalili su se i operativnim poslovanjem sastavnica Agrokora. Weber je pritom posebno apostrofirala "fantastičan povratak" Konzuma koji je "iznenadio i konkurenciju". U svibnju je, kaže, prihod Konzuma bio gotovo 8% veći od plana, a EBITDA marža 16% te je umjesto planiranih 125 milijuna kuna dosegnula 150 milijuna kuna. Usporedbe obično nešto govore i o bazi, kažu zlobnici.  

Komentirajte prvi

New Report

Close