Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

‘Gladan vojnik ne ratuje’, a tko hrani Hrvatsku vojsku?

Autor: Katarina Kušec
12. svibanj 2025. u 20:00
Podijeli članak —
Credit: HRVATSKA POLJOPRIVREDNA KOMORA Caption: Iz HPK poručuju da bi razvoj prehrambene sigurnosti trebao biti sastavni dio Strategije obrane i Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske/HPK

Organiziran okrugli stol na temu domaće hrane za ročnike.

Goruća tema u Hrvatskoj posljednjih mjeseci je vojni rok. Ministar obrane Ivan Anušić već je nekoliko puta spomenuo kako je sve spremno za nove ročnike, a osim oružja, važan segment je i prehrana. Baš se o tome raspravljalo na okruglom stolu u Osijeku.

Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je raspravu na temu “Domaća hrana za hrvatske ročnike – Tko hrani Hrvatsku vojsku?”, a glavna tema bila je kako poboljšati sustav nabave domaće hrane za Hrvatsku vojsku. Predsjednik Odbora za ratarstvo Petar Pranjić naglasio je kako su potrebe za hranom ogromne te kako je, “osim tenkova i aviona, i hrana oružje jer gladan vojnik ne ratuje”.

Spremni za razgovore
“S obzirom na povećanje broja ročnika, važno je naglasiti kako se državni resursi moraju usmjeriti i na razvoj prehrambene sigurnosti koja bi trebala biti sastavni dio Strategije obrane i Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske”, priopćio je HPK. Ističe se kako bi mnogi hrvatski OPG-ovi rado sudjelovali u ovim inicijativama te pridonijeli stabilnosti i razvoju lokalne proizvodnje.

Matija Brlošić, član UO-a Hrvatske poljoprivredne komore, rekao je kako se i tako izražava spremnost poljoprivrednika za razgovore jer ako se neka industrija preko noći može usmjeriti da proizvodi ono što je potrebno za rat, tako se može i s hranom. Tijekom rasprave naglašeno je kako su u obrocima koji se pripremaju za dragovoljne ročnike Hrvatske vojske u velikom postotku zastupljeni hrvatski proizvodi.

U sve se uključio i Berislav Rončević, član Uprave Pletera, koji je naglasio kako su osnove vojne prehrane sigurnost hrane i pouzdanost isporuke obroka. Kao jedan od velikih problema ističe se i činjenica da onaj tko želi biti Pleterov dobavljač zna da su za to potrebni posebni uvjeti, što sužava krug potencijalnih dobavljača. Tu su i poteškoće sa zapošljavanjem jer radnici ne smiju biti stranci i moraju proći sigurnosnu provjeru.

Domaće se mora osnažiti
Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, kaže kako se razgovori s poljoprivrednicima kontinuirano vode. “U vanjskotrgovinskoj bilanci smo u primarnim poljoprivrednim proizvodima na razini 101 posto pokrivenosti uvoza izvozom, dok je u preradi to daleko ispod 50 posto”, rekao je te naglasio kako je Hrvatska vojska jedan od javnih sustava i Zakon o javnoj nabavi mora se poštivati.

Inače, prijašnjih inicijativa da se domaće voće plasira hrvatskim institucijama već je bilo, potvrdio je to voćar i ratar Stjepan Zorić. No, upozorio je kako je hrvatska proizvodnja voća drastično smanjenja, a dostupnost domaćeg u HV-u bi se moglo povećati. Zaključak cijele priče je jasan, domaća prehrambena sigurnost mora se osnažiti, dok je važno stvoriti i zalihe i skladišta osnovnih artikala.

Autor: Katarina Kušec
12. svibanj 2025. u 20:00
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close