Geotermalna energija i pametni gradovi: Ovi projekti postaju ključna stavka zelene tranzicije

Autor: Poslovni.hr , 24. listopad 2023. u 14:21
Foto: HGK

Regionalna konferencija o obnovljivim izvorima HGK dala pregled potencijala za investicije i radna mjesta diljem Hrvatske

Obnovljivi izvori energije pružaju jedinstvenu mogućnost investicija, otvaranja radnih mjesta i razvoja regija diljem Hrvatske. Hrvatska je dosta uspješna po pitanju udjela zelene energije u ukupnoj potrošnji – prošle je godine udio iznosio čak više od 32 posto. Po potrošnji električne energije, ove bismo godine mogli doseći 70 posto, što bi nas svrstalo među vodećih top pet u EU. No, većinom hidroelektrane stoje iza naših dobrih brojki, dok je ostatak potencijala daleko od ostvarenog.

Upravo su različiti regionalni potencijali sunca, vjetra, vodika i geotermalne energije bili tema konferencije Obnovljiva energija za održivi razvoj, koja se danas održava u Sisku u organizaciji HGK Županijske komore Sisak i Sektora za industriju i održivi razvoj HGK, u suradnji sa Županijskom komorom Otočac, Županijskom komorom Karlovac i Komorom Zagreb.

“HGK i njezino Udruženje obnovljivih izvora energije predano rade na maksimalnom iskorištavanju tog potencijala. Početkom ove godine prezentirali smo naš position paper – pregled najvećih prepreka za razvoj projekata uz prijedlog rješenja”, poručila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac.

“Malo koja djelatnost je toliko ovisna o blagovremenom  i kvalitetnom planiranju kao energetika”, rekao je predsjednik Udruženja OIE HGK Ivo Čović.

Sunce i geotermalna energija na županijskoj razini

Solari zauzimaju mali dio u proizvodnom miksu, no od prošle godine bilježimo dvostruko veći broj u kućanstvima. Na razini Sisačko-moslavačke županije u pripremi su projekti i investicije. U tijeku je razvoj četiri solarne elektrane na području Novske i Lipika. Značajna je i najavljena investicija za tvornicu za proizvodnju litij-ionskih baterijskih članaka za električna vozila i baterijske spremnike energije u Sisku. Uz vrijednost investicije iznad 300 milijuna eura, izgradnja prve faze trebala bi započeti krajem 2024., uz dovršetak do 2027. U prvoj fazi planirana je snaga od oko 130 MWp, a kasnije uz dodatnih 260 MWp. Tomo Galić, voditelj projekta Sunceco iz Siska, govorio je o izgradnji sunčanih elektrana na krovovima poslovnih građevina i na zemlji za vlastite potrebe i prodaju električne energije na tržištu.

“Elektrane i baterijski spremnici mogu pomoći dugoročno stabilizirati cijene električne energije”,rekao je Galić.

Geotermalni projekti postaju ključna komponenta zelene tranzicije u posljednjih nekoliko godina. Svi oni gradovi koji imaju dokazan geotermalni potencijal, imaju priliku postati pametni termalni gradovi. Primjer je i projekt TopThermalCity i REWARDheat u Topuskom, koji je predstavio ravnatelj Lječilišta Topusko Domagoj Mosler.

“Projekt uključuje proširenje i sanaciju toplovodne mreže, korištenje geotermalne vode u energetske svrhe, povećanje broja korisnika te veću iskorištenost geotermalne vode kao obnovljivog izvora energije”, pojasnio je Mosler.

I u poljoprivredi geotermalna energija ima širok spektar primjene, uključujući uzgoj, obradu, skladištenje, grijanje staklenika i sterilizaciju tla.

Komentirajte prvi

New Report

Close