GEN-I: Poduzetnicima će se najviše isplatiti odlazak od HEP-a

Autor: Petra Bulić/VLM , 17. lipanj 2013. u 22:00
Slovenska tvrtka ponudila je niže cijene struje malim potrošačima

Slovenska grupacija do kraja ove godine želi imati 20.000 potrošača, a do kraja sljedeće čak 50.000.

Nakon prošlogodišnjega poskupljenja struje dovoljno je prostora da snizimo cijene, a da ostvarimo profit, poručio je u ponedjeljak Robert Golob, predsjednik Uprave slovenske skupine GEN-I, predstavljajući novu uslugu za kućanstva i male poduzetnike pod nazivom "Jeftina struja".

Slovenska tvrtka, inače drugi po veličini distributer struje u Hrvatskoj, iza HEP-a, malim poduzetnicima (onima s bijelim i plavim tarifnim modelom) nudi gotovo 30 posto nižu cijenu kilovatsata. To se odnosi samo na dio cijene koji se formira na tržištu, dok dio za prijenos i distribuciju, što trenutačno čini oko trećine ukupne cijene kilovatsata i što će svi morati nastaviti plaćati HEP-u, ostaje nepromijenjen. Kućanstvima GEN-I nudi desetak posto nižu cijenu kWh, s istim tarifama – bijelom i plavom. Slovenska grupacija, koja do kraja ove godine želi imati 20.000 potrošača, a do kraja sljedeće čak 50.000, svima koji pošalju potpisan ugovor do kraja srpnja obećava jedan mjesec besplatne struje. Tvrde da će uštede na računima za struju do kraja godine biti do 30 posto kad se uračuna jedan mjesec bez plaćanja računa. Obećavaju da do kraja 2015. neće podizati cijenu struje, dodajući kako su je u Sloveniji već dva puta spuštali.

 

Golob

Dovoljno je prostora da snizimo cijene, a da poslujemo s profitom

Prema njihovu izračunu, prosječno kućanstvo s potrošnjom od 3750 kWh godišnje (bez grijanja) s bijelim tarifnim modelom za razdoblje od 1. kolovoza do 31. prosinca uštedjet će 245 kuna ili 15,3 posto. Kod poduzetnika su uštede znatno veće, a posebno kod onih koji plaćaju energiju uravnoteženja. Primjerice, mali poslovni subjekt, srednje veliki potrošač – restoran s godišnjom potrošnjom od 50.000 kWh s dvotarifnim brojilom, koji plaća energiju uravnoteženja, prema izračunu GEN-I-ja, uštedio bi gotovo 6000 kuna ili 25 posto na ukupnim računima za struju. Isti potrošač s jednotarifnim brojilom uštedio bi kod njih do kraja 2013. godine 7500 kuna ili čak 29,4 posto.Golob podsjeća na to kako, prema propisima Europske unije, prijelaz kod drugog operatera mora biti besplatan, a svi podaci potrebni za prijelaz su na računu postojećega operatera. Dovoljan je poziv telefonom ili zahjev predan putem interenta, a zatim svu proceduru preuzima novi operater. "Nikuda ne treba ići, nitko vam neće dolaziti, niti ćete kome morati objašnjavati zašto prelazite drugima", kaže Golob, dodajući da se ni mjerilo ne mijenja, a sigurnost opskrbe ostaje, napominje, ista. Ako se netko odluči na povratak u HEP, to bi trebalo biti jednako jednostavno.

"Ako se odlučite kod nas samo iskoristiti jedan besplatni mjesec struje i vratiti se HEP-u, možete slobodno", kaže Golub, dodajući da ne naplaćuju nikakve penale, ali samouvjereno dodaje kako se u Sloveniji nije nitko odlučio na povratak starom operateru. GEN-I u Sloveniji opskrbljuje više od 100.000 kućanstava, a prema Golobovim riječima, jedini su slovenski distributer koji bilježi rast prodaje. Tvrtka je osnovana 2004., a lani su ostvarili prihod od 1,55 milijardi eura. Posluju u 18 zemalja, od čega u šest prodaju električnu energiju i plin krajnjim kupcima. U Hrvatskoj imaju oko 5000 mjernih mjesta, a na tržištu velikih potrošača njihovi su Konzum, Tisak, Mercator… U kolovozu bi tako HEP, koji u tom mjesecu planira svim zaposlenima isplatiti gotovo 50 milijuna kuna bonusa, mogao osjetiti odljev prihoda, a uz GEN-I, konkurenciju donosi i njemački RWE koji će uskoro izaći s vlastitim cjenikom.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Gdje mogu naći pravilnik i ugovor koji se ispunjava, sa podacima svih ugovornih obveza stranaka u ugovoru? Hvala.

Prvi mjesec besplatno,dok vas navučemo na potpis ugovora….hallo Janezi nismo više naivci,sačekati što nude RWE…..?!…U svakom slučaju HEP treba rušiti tu monopolističku, neosjetljivu,uhljebljenu bagru. [emo_bijesan]

New Report

Close