Gdje u Hrvatskoj građani najbolje žive

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2016. u 12:23
Foto: Thinkstock

Rezultati istraživanja predstavljeni su u Varaždinu na znanstvenom skupu “Kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj” u organizaciji Instituta Ivo Pilar i HAZU.

Premda zadovoljstvo životom u Hrvatskoj, koja svojim građanima ne jamči egzistencijalnu sigurnost, stabilnost i osjećaj pravde, u zadnjem desetljeću kontinuirano pada i ispod je prosjeka EU,građani sjeverozapadne Hrvatske zadovoljniji su životom nego oni u drugim dijelovima Hrvatske. Imaju više povjerenja u državne institucije, svoje odnose s obitelji i prijateljima procjenjuju boljima i manje su zainteresirani za odlazak iz zemlje nego građani iz drugih krajeva, piše Večernji list.

Pokazalo je to istraživanje Instituta Ivo Pilar provedeno lani na reprezentativnom uzorku od 1000 građana koje je uključivalo njih 196 iz sjeverozapadne Hrvatske te 804 građanina iz ostalih dijelova Hrvatske u dobi od 18 do 88 godina. Rezultati istraživanja predstavljeni su u Varaždinu na znanstvenom skupu “Kvaliteta življenja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj” u organizaciji Instituta Ivo Pilar i HAZU. Iako, nažalost, Hrvatska u usporedbi s EU loše kotira kad je riječ o životnom zadovoljstvu i na samom je začelju među članicama EU jer ima gotovo trećinu nezadovoljnih građana, dok je u prosjeku u EU nezadovoljnih 20% građana. A s Danskom i Švedskom, koje imaju 99% odnosno 96% zadovoljnih građana, ne trebamo se ni uspoređivati.

Usto u Hrvatskoj je, kako je iznijela podatke prof. psihologije i znanstvenica Instituta Ivo Pilar Ljiljana Kaliterna Lipovčan, koja se bavi kvalitetom života i dobro poznaje specifičnosti i razlike Hrvatske u odnosu na druge zemlje EU, lani čak 76% naših građana ocijenilo da im je kvaliteta života loša, dok u EU to smatra samo 38% građana. Samo su Rumunji i Bugari ocijenili lošijom od naše kvalitetu života, dok opet prednjače Danci, Šveđani i Nizozemci među kojima je više od 90% građana tih zemalja ocijenilo kvalitetu života dobrom.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (4)
Pogledajte sve

u šumi… ako ne još, onda uskoro


u sjeverozapadnim županijama gdje kradeze nije na vlasti.

***je, ali su prije 6-7 godina prešli u HNS

u sjeverozapadnim županijama gdje kradeze nije na vlasti.

u politici i državnim tvrtkama, dobra plaća, malo ili ništa posla, odgovornost nikakva, otpremnine iznadprosječne

New Report

Close