Gdje su nestali živini toplomjeri?

Autor: Poslovni.hr , 08. ožujak 2023. u 09:11
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Živini toplomjeri desetljećima su bili standard kod mjerenja temperature i prisutni praktički u svakom kućanstvu.

Zadnjih godina ih se ne može kupiti. EU ih je iz upotrebe izbacila još 2009. godine, prenosi N1 odgovor HALMED-a.

“Europskim zakonodavstvom je u Europskoj uniji od 1. lipnja 2009. godine zabranjeno stavljanje u promet živinih termometara i tlakomjera za kućnu uporabu.

S obzirom na to da se Uredbe EU-a kojima je uvedena ova odluka primjenjuju izravno, predmetna je zabrana stupila na snagu u Republici Hrvatskoj danom pristupanja EU-u”, objašnjava HALMED.

Navedena zabrana se odnosila na sve nove medicinske proizvode, ali i na one koji su se u tom trenutku nalazili u distribucijskom lancu (veleprodajama, ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama). Zabrana se nije odnosila na proizvode koji su već u uporabi”, pojašnjavaju iz HALMED-a.

Dodaju i kako “predmetnim zakonodavstvom proizvodi sa živom nisu proglašeni štetnim niti opasnim za zdravlje korisnika nego je namjera smanjiti prisutnost žive u okolišu”.

Tada je, prema podacima HALMED-a, provedeno i povlačenje svih medicinskih proizvoda koji sadrže živu iz prometa, uz zahtjev da se stave u karantenu i zbrinu sukladno važećim zakonskim propisima, pojašnjavaju iz HALMED-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close