Gdje najlakše pronaći posao: Ovo su gradovi sa najvećom zaposlenošću

Autor: Poslovni.hr , 21. ožujak 2016. u 15:08
Foto: Duško Marušić / Pixsell

Buzet je u protekle tri godine riješio problem i doslovno prepolovio broj nezaposlenih intenzivnijim mjerama novog zapošljavanja i samozapošljavanja.

Po podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u siječnju je u Hrvatskoj bilo registrirano ukupno 293.236 nezaposlenih osoba, od kojih je čak 88.108 mladih osoba do 29 godina starosti. Upravo po nezaposlenosti mladih Hrvatska se, sa svojom stopom od 43,1 posto, nalazi u samom europskom vrhu. Jednako kao i, posljedično, po riziku od siromaštva, piše gradonačelnik.hr.

Najbolju situaciju, sa samo dva nezaposlena na sto stanovnika u svom gradu ima Siniša Žulić, gradonačelnik Buzeta. Ovaj podatak ne čudi kad se zna da je Buzet i u 2015. imao svega 2,06 posto nezaposlenih, što je razina iz pretkrizne 2008. godine, te se našao na Forbesovoj listi najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj.

Grad je u protekle tri godine riješio problem i doslovno prepolovio broj nezaposlenih intenzivnijim mjerama novog zapošljavanja i samozapošljavanja. Buzet je lani podijelio čak 1,1 milijun kuna poticaja gospodarstvu i poljoprivredi čime je pak potaknuto 3,2 milijuna kuna novih investicija, uglavnom u malo poduzetništvo. Poticalo se otvaranje novih obrta, pa je u 2015. je otvoreno deset novih tvrtki i obrta, zaposleno je 27 radnika u 19 tvrtki a 14 ih se samozaposlilo.

Nakon Buzeta, u top deset gradova sa najmanje nezaposlenih su: Zagreb (Milan Bandić) sa tri, te Velika Gorica (Dražen Barišić) i Novalja (Ante Dabo) sa četiri nezaposlena na sto stanovnika. Sveti Ivan Zelina (Hrvoje Košćec) na svojih 15.959 stanovnika ima 650 nezaposlenih, što ga svrstava na peto mjesto u ukupnom poretku, a prvo među gradovima srednje veličine. Tu su potom Novi Marof (Darko Hrenić), Rovinj (Giovanni Sponza) te Pag (Željko Maržić) sa pet nezaposlenih na sto stanovnika, te Križevci (Branko Hrg) i Benkovac (Branko Kutija).

Komentari (3)
Pogledajte sve

Juče u TV dnevniku pitaju nezaposlenog:
Hočete li se prijaviti na ova slobodna radna mjesta ?
-Ne, nemogu , imam psa i mačku.
-Možda će ih prihvatiti poslodavac ?
-Teško.

Nije tocno kolega. Pola njih u drzavnoj sluzbi ne rade,ali nisu nezaposleni.

nezaposlenih u RH nema!, ko želi raditi taj i radi!, statistika se ne vodi dobro, i to garantiram životom

New Report

Close