‘Gašenjem proizvodnje u Meggleu mljekarstvo RH doživljava novi udar’

Autor: Marta Duić , 16. srpanj 2020. u 22:00
Njemački vlasnik mljekare obznanio da u nas restrukturira poslovanje/MARKO MRKONJIĆ/PIXSELL

Hrvatska poljoprivredna komora je iznenađena odlukom Meggle grupe te ističe kako će zbog te odluke domaća proizvodnja mlijeka doživjeti novi udar.

Tvrtka Meggle Hrvatska objavila je u četvrtak da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi osječku proizvodnju pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika.

“Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima”, stoji u priopćenju te mljekarske tvrtke koja u Hrvatskoj posluje gotovo četvrt stoljeća.

Kako se najavljuje, Meggle će od siječnja na hrvatskom tržištu “poslovati kroz novi model poslovanja”, a odluka o restrukturiranju poslovanja i gašenju proizvodnje donesena je zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, Agrokora do korona krize.

Hrvatska poljoprivredna komora je iznenađena odlukom Meggle grupe te ističe kako će zbog te odluke domaća proizvodnja mlijeka doživjeti novi udar.

“U pitanju je sektor u kojem se posljednjih 13 godina kontinuirano događa pad proizvodnje, veliki broj proizvođača je odustao od proizvodnje dok nam je samodostatnost proizvodnje mlijeka pala na 40-ak posto.

Prema najavi Meggle će raskinuti suradnje s kooperantima i dobavljačima sirovina, zbog čega je važno da Ministarstvo poljoprivrede poduzme aktivnosti kako bi se pronašlo alternativno rješenje za 200 malih seoskih domaćinstava, kooperanata Megglea.

Iako iz tvrtke najavljuju da će proizvođačima pomoći u pronalasku novih kupaca ili otkupljivača, HPK smatra kako se ipak radi o procesu i odluci koja će dovesti do odustajanja dijela proizvođača čime će se nastaviti urušavanje ovog sektora.

Bilanca potrošnje, uvoza i izvoza mlijeka upućuje na činjenicu da Hrvatska na vlastitom tržištu ima ogroman prostor za rast proizvodnje te da nije jasno zbog čega kao strateški cilj države nije postavljen rast stočarstva, odnosno rast proizvodnje mlijeka”, upozoravaju iz Poljoprivredne komore.

Komentirajte prvi

New Report

Close