GALERIJA: Prosvjed sindikata protiv novog proračuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. prosinac 2012. u 12:51
PXL

Čelnici sindikata Matice ocijenili su novi proračun “diskriminirajućim” i “kriminalnim” te ustvrdili da će prouzročiti teške posljedice u prosvjetnom i zdravstvenom sustavu.

Stotinjak članova Matice hrvatskih sindikata prosvjedovalo je danas na Markovu trgu protiv novog državnog proračuna jer su u njemu znatno smanjena sredstva za zaposlene u obrazovanju, znanosti i zdravstvu.

Čelnici sindikata Matice ocijenili su novi proračun "diskriminirajućim" i "kriminalnim" te ustvrdili da će prouzročiti teške posljedice u prosvjetnom i zdravstvenom sustavu. Predsjednik Matice Vilim Ribić poručio je zastupnicima u Hrvatskom saboru, koje je nazvao "puppetima" i "klaunovima", da nisu smjeli dići ruku za takav proračun jer je u njega ugrađeno "otimanje prava" zaposlenima u javnim službama.

Ovaj proračun predstavlja najteži udarac za obrazovanje i znanost, on je protiv interesa sindikata i radnika, rekao je Ribić. Ponovno je napao Vladu zbog pogrešne ekonomske politike, ustvrdivši da Hrvatska štednjom neće izaći iz krize, te ostale sindikate javnih službi koji su spremni s Vladom potpisati novi Temeljni kolektivni ugovor, kojim se odriču dijela materijalnih prava, poput božićnice i regresa. Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić istaknuo je da zemlja koja ne ulaže u znanje i obrazovanje ide prema ponoru, te poručio da "onaj koji nije u stanju voljeti i voditi svoj narod, treba otići".

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec napao je ministra obrazovanja, znanosti i sporta Željka Jovanovića jer je u godinu dana mandata smanjio plaće učiteljima i nastavnicima, te je najavio da će sindikati organizirati referendum o Jovanovićevoj smjeni.

"On ne zaslužuje da ga zovemo ministrom obrazovanja, znanosti i sporta, već da ga zovemo samo Željko Jovanović. Odlazi Željko!", poručio je Mihalinec ministru.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close