Frizerima 1,5 mil. kn, krojačima 293 tisuće

Autor: Josipa Ban /VLM , 14. svibanj 2013. u 22:00
M. Bandić, gradonačelnik/PIXSELL

Grad Zagreb dodijelio bespovratne potpore obrtnicima, ukupno 5,3 milijuna kuna.

Grad Zagreb već tradicionalno, devetu godinu zaredom, podijelio je bespovratne potpore za 449 obrtnika u iznosu od 5,3 milijuna kuna.

Namijenjene su ponajprije tradicijskim, deficitarnim i proizvodnim obrtničkim djelatnostima. Najveći iznos ove je godine odobren frizerima, za njih čak 147, u iznosu od 1,5 milijuna kuna. Ladislav Prežigalo, zagrebački pročelnik za gospodarstvo, najavio je da će za nekoliko dana krenuti s isplatom novca. "Zadovoljni smo odzivom, od 469 zahtjeva odobrili smo njih 449, a najveći broj potpora, više od 90 posto, odlazi u ruke obrtnicima koji obavljaju tradicijske, deficitarne i proizvodne djelatnosti", rekao je Prežigalo. Čelni ljudi obrtnika u Zagrebu puni su riječi hvale o suradnji s Gradom. "Pet milijuna nisu mala sredstva te su brojnim obrtnicima pomogla da se održe i u vrijeme krize", rekao je Ivan Obad, predsjednik Obrtničke komore Zagreb. Pritom je nabrojio i ostale pogodnosti koje je Grad omogućio obrtnicima, od dodjele stipendija učenicima obrtničkih zanimanja do smanjene spomeničke rente i najamnine na neatraktivnim lokacijama.

Vlado Crkvenac, predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba, posebno je zahvalio Gradu na podršci i davanju prostora za gradnju obrtničkog centra na Kajzerici. Rekao je kako je završen natječaj za idejno rješenje centra vrijednog 30 milijuna eura, a danas će ih HOK i predstaviti, nakon čega kreće javna rasprava. "Točka na i bit će gradnja centra i davanje mogućnosti obrtnicima da otkupe prostor u kojem rade, o čemu se upravo dogovaramo", rekao je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik. Najniži iznos potpore koji Grad dodjeljuje obrtnicima je pet tisuća kuna, a najviši 44 tisuće kuna. Nakon frizera, kojima je dodijeljeno najviše potpora, slijede krojači. Njih 30 primilo je 293 tisuće kuna, 23 cvjećara dobila su 238 tisuća kuna, 22 fotografa 235 tisuća kuna, 21 zlatar 250 tisuća kuna… Potpore se dodjeljuju za razvoj obrtničke djelatnosti, odnosno za nabavu opreme, uređenje poslovnoga prostora, edukaciju zaposlenih, promotivne aktivnosti i slično. Obrt koji zaposli osobu s invaliditetom ima pravo i na sufinanciranje dijela troškova poreza i doprinosa u maksimalnom iznosu od 44 tisuće kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close