Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc

Autor: Darko Bičak , 14. travanj 2022. u 06:11
Nexter je proizvođač većine francuskih oklopnih vozila i glavnog borbenog tenka Leclerc/Shutterstock

Izgledno je da će Nexter Group isporučiti projektile za PzH 2000 haubice.

Iako Hrvatska ima sasvim solidnu vojnu industriju koja je konkurentna i na globalnom tržištu, za zaokruživanje toga sustava kronično nam nedostaje vlastita proizvodnja municije manjeg i većeg kalibra.

Neke naznake takvog projekta pojavile su se kad je bila aktualna nabavke lovaca F-16 Barak od Izraela, koji je navodno bio spreman ući u takav projekt.

Sad se pojavio novi igrač po istom principu. Naime, Hrvatska je krajem prošle godine odabrala, a ove godine i potpisala ugovor o kupnji eskadrile od 12 lovaca Rafale od Francuske u poslu koji će koštati oko 1,1 milijardu eura.

Iako je, za razliku od ponude Izraela, a i švedske ponude za Gripena te američke za novi F-16, francuska ponuda i dalje obavijena velom tajne o tome što sve obuhvaća u temeljnom i širem gospodarskom okviru, izgleda da francuska vojna industrija na velika vrata ulazi u Hrvatsku.

Oružje za NATO misije
Francuska je poslije SAD-a i Rusije globalno treći po veličini proizvođač i izvoznik naoružanja i opreme. Osim što može ponuditi zaokruženi sustav zrakoplova Rafale te potpuno naoružanje za njega u vlastitom aranžmanu, ta zemlja ima adute i po pitanju oklopnih sredstava i naoružanja te mornarice.

Upravo na tom tragu je i nedavni posjet Hrvatskoj delegacije francuske nacionalne tvornice oružja i municije Nexter Group, inače proizvođača većine francuskih oklopnih vozila i glavnog borbenog tenka Leclerc.

Iako je francuska delegacija krajem veljače i početkom ožujka bila u našoj zemlji kako bi predstavila svoje sofisticirane projektile za hrvatske haubice PzH 2000 koje omogućuju da ovo, najsuvremenije i najopasnije ofenzivno oružje u hrvatskom arsenalu, ispaljuje projektile pojačanog dometa na razdaljinu od skoro 50 kilometara, doznajemo da je bilo govora i o mogućnosti da se Hrvatska opremi francuskim tenkovima Leclerc.

5

godina Haubice PzH 2000 nalaze se u sastavu Hrvatske vojske

Haubice PzH 2000 se u sastavu HV-a nalaze već pet godina, a sada ih Hrvatska planira poslati u NATO misije u Poljsku te Mađarsku te je nužna njihova maksimalna operativnost s najnovijim dalekometnim projektilima.

Streljivo za Rafaele
Tvrtka Nexter u proizvodnom asortimanu osim topničkih projektila proizvodi različite borbene sustave koji su dio vatrenih efektiva aviona Rafale, brojnih borbenih vozila i helikoptera, te brodskih vatrenih stanica na ratnim brodovima mnogih zemalja EU, a tenk Leclerc čini krunu proizvodnog i inovacijskog potencijala Nextera.

Iako konkretne službene detalje Nextarovih planova za Hrvatsku zbog objektivnih razloga nije moguće dobiti, doznajemo da su oni vrlo ambiciozni i da bi mogli imati velik opseg i strateški značaj.

Osim što će izvjesno Nextar isporučiti projektile za PzH 2000, isto tako će opremati streljivom i raketama i hrvatske Rafale. U drugom koraku ne isključuju ni neke ozbiljnije projekte investicija poput otvaranja zajedničkih proizvodnih kapaciteta za proizvodnju municije u Hrvatskoj, a spominje se i projekt glavnog borbenog tenka Leclerc u Hrvatskoj.

Trenutno se naše oklopne snage baziraju na 75, barem na popisu, zastarjelih tenkova M-84 te je jasno da je potrebno, posebno u svjetlu ratne konfrontacije Rusije i NATO-a, razmišljati i o modernizaciji tog segmenta.

Prije 10-ak godina je u projektu licencne proizvodnje HV je opremljen sa 126 kvalitetnih borbenih vozila pješaštva Patria, ali njihovo naoružanje je već duže od desetljeće rak rana hrvatske vojne operativnosti. Nedavno je donesena odluka i o prihvaćanju američke donacije od 80-ak borbenih vozila Bradley M2.

Tu je i određeni broj starijih oklopnih vozila iz vremena Jugoslavije upitne operativnosti. Ostaje problem tenkova kojih bi Hrvatska trebala 100-tinjak.

Na europskom tržištu velike zemlje u pravilu imaju vlastite tenkove, ili pak naslijeđene od Rusije, a manje uglavnom uzimaju njemački Leopard 2. Poljska je nedavno naručila 250 američkih Abrams tenkova, uz 250 Leoparda 2 koje već ima ili joj trebaju biti još isporučeni.

Zemlje EU, prije svih Francuska i Njemačka, su prije koju godinu, po uzoru na konzorcij Airbus, pokrenule razvoj zajedničkog koncepta tenka budućnosti MGCS. Za projekt su, zasad samo kao promatrači, zainteresirane i Italija, Španjolska, Velika Britanija te Nizozemska.

Komentirajte prvi

New Report

Close