Francuski Eutelsat nudi Vladi satelitski ADSL

Autor: Bernard Ivezić , 07. veljača 2013. u 21:48
U Hrvatskoj već postoji stotinjak korisnika Eutelsatova Toowaya

Delegacija Eutelsata o Vladinom investicijskom planu razgovarala s ministrom Sinišom Hajdašom Dončićem.

Fracuski satelitski operater Eutelsat razmatra mogućnost da se u Hrvatskoj uključi u natječaje za brzi internet u ruralnim krajevima koje će Vlada preko regulatora Hakoma morati početi raspisivati do 2020. godine zbog provođenja Digitalne agende Europske komisije, doznaje Poslovni dnevnik.

Osim toga, Francuze zanima i suradnja s novim državnim telekom-operaterom koji bi trebao optički povezati Hrvatsku u sklopu vladinog investicijskog plana za brzi internet vrijednog više od milijardu eura.Petra Konrad-Hands, direktorica prodaje Eutelsata za srednju i istočnu Europu, zato se u utorak sastala s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašom Dončićem. "Tema sastanka bilo je predstavljanje naše usluge satelitskog ADSL-a zvanog Eutelsat Tooway, po čemu smo jedinstveni, a koje su kao jedno od rješenja za širenje brzog interneta poduprle članice EU27", ističe Konrad-Hands.Julia Čulina, voditeljica prodaje zagrebačke tvrtke Ing servisa koja distribuira Eutelsatove usluge, kaže da u Hrvatskoj već imaju stotinjak korisnika Toowaya. Pojašnjava da je to jedina alternativa ADSL-u na cijelom teritoriju Hrvatske.

Tooway ne treba fiksnu liniju već sve radi preko satelita i omogućuje brzine surfanja do 20Mbps. "Zato smo zasuti upitima da povežemo fiskalne blagajne poduzetnika iz brdskih područja gdje nema ni signala mobitela, a građanima smo zanimljivi za internet ne samo na Susku, Braču i Pelješcu već čak i u djelovima Zagreba gdje nema ADSL-a", naglašava Čulina. Dodaje da su i cijenom konkurentni. Tooway inicijalno stoji 4000 kuna za opremu, a zatim od 200 do 700 kuna mjesečne pretplate. Prije tri godine Vlada je popisujući imovinu otkrila da je Hrvatska vlasnik 1,04 milijuna donica Eutelsata vrijednih oko 30 milijuna eura. "U Hrvatskoj surađujemo s HRT-om, HT-u prenosimo MAXtv preko satelita, a Odašiljačima i vezama nudimo VSat usluge i vidimo prostora za proširenje suradnje", kaže Konrad-Hands.

Komentirajte prvi

New Report

Close