Franck programima i natjecanjem popularizira zvanje barista

Autor: Marta Duić , 13. svibanj 2021. u 16:54
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Franck je ostvario suradnju sa srednjim strukovnim školama u Hrvatskoj u okviru programa „Franck Barista Coffee Inspiration“

Na terasi hotela Osijek održane su prve kvalifikacije za novu sezonu Franck barističkog natjecanja. Ovo prestižno natjecanje već šestu godinu zaredom okuplja ponajbolje konobare iz cijele regije kako bi pokazali svoje umijeće u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U finale su prošli Nichias Deduš (caffe bar Ness) i Kruno Klarić (caffe bar Korzo), obojica iz Osijeka. I ove godine u kvalifikacijama sudjeluje 50-ak barista, a deset finalista predstavit će svoje vještine i kreativnost u pripremi espressa i ostalih napitaka od kave, na finalnom natjecanju koje će se održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada.

Franck kvalifikacijska natjecanja provode se prema pravilima Specialty Coffee Association (SCA), krovne međunarodne stručne organizacije koja okuplja sve sudionike u industriji kave. Organizacijom natjecanja ove vrste Franck sustavno podiže ljestvicu u kvaliteti espressa i ostalih napitaka od kave i čaja koji se poslužuju u ugostiteljskim objektima te podržava daljnji razvoj barističkog zanimanja koje postaje sve popularnije. Inače, Franck je prvi u Hrvatskoj pokrenuo barističko natjecanje, a natjecanje je preraslo u regionalno.

Obrazovni program za mlade

Franckovi baristi predstavili su i „Franck Barista Coffee Inspiration“, posebno osmišljen program profesionalnih barističkih edukacija za učenike i nastavnike srednjih ugostiteljsko-turističkih škola, regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju.

Program integrira različite obrazovne module za profesionalne bariste, u želji da mladim talentima zainteresiranim za barističko zvanje pruži dodatnu podršku i kvalitetan temelj za daljnje usavršavanje i izgradnju uspješne karijere u ugostiteljstvu i turizmu. U sklopu suradnje, Franck osigurava i opremanje kabineta za praktičnu nastavu, a vrijednost programa prepoznalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

S obzirom na zahtjeve tržišta, Franckovi baristi kontinuirano se educiraju, a u prosjeku u godinu dana odrade oko 2.000 sati edukacija obuhvaćajući više od 4.000 osoba iz ugostiteljskog sektora. Njihova baristička akademija danas nudi različite vrste i razine edukativnih programa koji se prilagođavaju prethodnom znanju i vještinama osoblja te specifičnim potrebama ugostiteljskih objekata. Broj polaznika iz godine u godinu raste, a kako se tržište brzo mijenja, populariziraju se različiti načini pripreme kave poput cold-brew ili nitro kave tako da program barističke akademije stalno razvijaju i prilagođavaju. Danas imaju različite programe i module edukacija – specifično za ljude koji su primarno baristi u cafe barovima ili pak za one koji rade u hotelima .

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

U okviru ove nove suradnje, tim Franckovih barista održat će edukativna predavanja brojnim učenicima i nastavnicima diljem Hrvatske.

„Namjera nam je pružiti podršku mladima u izgradnji karijere u ugostiteljskom sektoru uključujući i osiguranje prilika za stjecanje kompetencija i radnog iskustva. Na ovaj način želimo dati svoj doprinos podizanju kvalitete usluge i napitaka od kave i čaja u ugostiteljstvu, a samim time i kvalitete cjelokupne ugostiteljske i turističke ponude u Hrvatskoj“, rekla je Silvana Fanjek, voditeljica evenata i sponzorstava u Francku.

Prvo takvo predavanje baristi su održali jučer održali učenicima Ugostiteljsko-turističke škole Osijek, a u planu je i predavanje za profesore. Program suradnje s ugostiteljskim školama Franck planira dugoročno razvijati u suradnji sa strukovnim školama kako bi svi zainteresirani učenici dobili uvid u znanje i vještine ključne za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.

Nakon Osijeka, kvalifikacijsko natjecanje slijedi u Zagrebu, Puli te Zadru, gdje će Franck baristi također održati predavanja za profesore i učenik

 

Komentirajte prvi

New Report

Close