FOTO: Zavirite u novi terminal zagrebačke zračne luke, gradnja teče prema planu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. srpanj 2015. u 16:21
Foto: Robert Anić / Pixsell

“Bitno je da se ova vizura diže i da će Zagreb imati moderan europski aerodrom”, kazao je Milanović.

Gradnja novoga putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ) teče prema planu i u skladu s predviđenim rokovima, istaknuto je u utorak na gradilištu novog terminala koje je obišao predsjednik Vlade Zoran Milanović sa suradnicima.

Milanović je nakon obilaska radova rekao kako su "poslovi malo ispred rokova i da stvari idu dobro".

Dodao je da bi uporabna dozvola trebala biti izdana u prosincu 2016. godine, a možda i ranije.

"Bitno je da se ova vizura diže i da će Zagreb imati moderan europski aerodrom", kazao je Milanović.

Na pitanje može li se reći da je obišao budući Aerodrom dr. Franje Tuđmana, Milanović je odgovorio kako "valja pričekati da se dijete rodi, pa će ga se onda krstiti".

"Nemam problema s tim, neka se aerodrom prvo završi, a moj stav znate", rekao je Milanović, koji je radove na gradilištu novog putničkog terminala obišao zajedno s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem.

Predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić kaže da radovi napreduju dobro, prema planiranim rokovima, a da graditelje, za razliku od prošle godine, služi i vrijeme jer gotovo uopće nema kiše.

Sama zgrada terminala trebala bi biti zatvorena do kraja godine, do kada bi trebali biti gotovi krov i fasada, a stajanka, rubne staze, pristupne ceste i vijadukti bi trebali biti dovršeni u proljeće 2016. godine, kaže Mikulić.

Najzahtjevniji za graditelje je sustav odvodnje jer se zračna luka nalazio na najzaštićenijem vodnom području grada Zagreba i blizinu vodocrpilišta, dodaje on.

Prema njegovim riječima, na gradilištu jer dnevno angažirano više od tisuću radnika, čemu treba pridodati još tisuću onih koji su vezani uz projekt.

Uz Viadukt, još su tri hrvatske građevinske tvrtke trenutno angažirane na projektu – Kamgrad za betonsku konstrukciju zgrade te unutarnje pregradne stijene-zidove, Zagreb Montaža Grupa za čeličnu konstrukciju krovišta i fasade te KFK Tehnika, kao izvođač radova na fasadi pročelja.

Otvaranje terminala predviđeno je u ožujku 2017. godine i, kako sada stvari stoje, taj će rok biti ispoštovan, kaže arhitekt u Službi razvoja MZLZ-a Petar Rogošić.

"Za sada radovi teku prema planu, ne očekujemo nikakvo kašnjenje", kaže on.

Ukupna investicija u izgradnju nove zagrebačke zračne luke je 331 milijuna eura, od čega 243 milijuna eura odlazi na dizajn i izgradnju novog putničkog terminala, a 88 milijuna eura je rezervirano za održavanje aerodromske infrastrukture tijekom trajanja koncesije.

Novi putnički terminal prostirat će se na 65 tisuća četvornih metara.

Početkom 2015. godine završena je armiranobetonska konstrukcija terminala, trenutno je u tijeku montaža čelične konstrukcije krovišta te je započela montaža slojeva krova te nosača fasade.

Komentari (1)
Pogledajte sve

svjetski!

New Report

Close