FOTO: Vidjeli ste čudne oblake nakon oluje? Evo o čemu se radi

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2023. u 09:20
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Ovi oblaci, koji se nazivaju mamatusi, izgledom podsjećaju na mjehuriće, a neki ih zovu i gljivama na nebu. Iako vam se njihov izgled može učiniti zastrašujućim, mamatusi se uglavnom pojavljuju – nakon oluje i nastaju potpuno prirodno.

Mamatus formacije najčešće imaju oblik izbočina koje vise s baze glavnog oblaka koje podsjećaju na ženske grudi po čemu su i dobili ime. Naziv mammatus dolazi od latinske riječi mamma što u prijevodu znači “vime” ili “grudi”.

Faktograf je još prošle godine iz DHMZ-a dobio podrobno pojašnjenje i kako nastaju ti rijetki i neobični oblaci. “Ove formacije nastaju prilikom spuštanja i zagrijavanja zraka odnosno sudaranjem hladnog zraka koji tone i uzlaznog toplog zraka. Kako se zrak ne spušta jednoliko, područja s više vlage zagrijavaju se sporije te tako nastaju vrećice kondenzacije koje pritom stvaraju oblike koji izgledaju kao da vise iz matičnog oblaka. Proces nastanka mammatus formacija također ih čini posebnima, jer je suprotan od nastanka drugih vrsta oblaka koji nastaju zbog uzdizanja zraka”, odgovara DHMZ.

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

“Mammatusi se obično formiraju na bazi nakovnja kumulonimbusa, ali je uočeno da se formiraju i na drugim rodovima oblaka, kao što su stratokumulusi, altostratusi i altokumulusi. Većinom su sastavljeni od leda, ali moguća je kombinacija leda i vode. Mammatus oblaci mogu biti praćeni nestabilnostima, posebice u kombinaciji s kumulonimbusom, međutim najčešće se javljaju nakon oluja odnosno ukazuju da je oluja oslabila ili već prošla”, zaključuje se u odgovoru DHMZ-a.

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close