FOTO / VIDEO: Zimska služba Zagreba spremna i na najgore, evo kako će nas čuvati ove godine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. studeni 2020. u 12:36
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U zimskoj službi sudjeluju 292 ekipe, a riječ je o 175  kamiona i 117 specijalnih vozila rapoređenih na 17 različitih lokacija na području Zagreba.

Dvjesto devedeset dvije ekipe zimske službe s više od 19.000 tona soli i više od 4000 tona sipine spremne su za čišćenje snijega u Zagrebu, istaknuto je u ponedjeljak na smotri vozila i opreme zimske službe uoči početka njezina rada u bazi na Žitnjaku.

“Nadamo se da snijega ove godine neće biti, ali Zagrebačke ceste su spremne kao da će u Zagrebu pasti metar snijega”, rekao je voditelj Zagrebačkih cesta – podružnice Zagrebačkog holdinga Dragan Perić.

Dodao je da će se ovisno o potrebi i padalinama osigurane količine soli i sipine još dodatno i povećati.

U zimskoj službi sudjeluju 292 ekipe, a riječ je o 175  kamiona i 117 specijalnih vozila rapoređenih na 17 različitih lokacija na području Zagreba.

Sva vozila opremeljena su GPS uređajima, što omogućuje da se u svakom trenutku zna gdje se koje vozilo nalazi te ih se po potrebi preusmjerava. U GPS centru koji se nalazi u glavnoj bazi na Žitnjaku instaliran je sustav za rano otkrivanje poledice i leda na kolniku koji putem senzora na 17 odabranih lokacija (mostovi, nadvožnjaci, brdske dionice…) dojavljuje trenutačno stanje kolnika, čime se omogućuje preventivno reagiranje na najkritičnijim točkama u gradu.

Radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti. Perić je rekao da se ukupno rali i posipava 2651 kilometar prometnica, od čega u prvoj razini prednosti 1146 kilometara, a u drugoj razini 1505 kilometara.

U prvoj razini prednosti uvrštene su ceste prvog reda te dio nerazvrstanih cesta drugog reda te se čiste sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskom središtu kojima se odvija intenzivniji promet te mostovi, nadvožnjaci i podvožnjaci. Na tim cestama prohodnost se mora osigurati u roku od pet sati u nizinskom, odnosno osam sati u planinskom području od trenutka prestanka oborina.

Na internetskoj stranici Zagrebačkih cesta nalazi se aplikacija putem koje građani u svakom trenutku unosom naziva ulice mogu doznati sve podatke o njezinom čišćenju.

Perić je napomenuo da imaju dva nova vozila opremljena s posipačem i ralicom, a također i tegljačem s labudicom te dodao da su se  Zagrebačke ceste opremile i s dva nova bagera.

Gradonačelnik Milan Bandić istaknuo  je da se Zimska služba u Zagrebu mora pripremiti kao da će biti najgore, a za to je uloženo ukupno 60-ak milijuna kuna.

Zahvalio je zimskoj službi koja starta 15. studenog i radi 24 sata dnevno do 15. travnja iduće godine.

Bandić je rekao da su u čišćenju snijega sa Zagrepčanima postigli standard koji moraju svake godine održavati, ustvrdivši da niti jedna europska metropola takvom brzinom ne čisti grad, kao što se to čini u Zagrebu.

Moramo napraviti sve da nas snijeg ne iznenadi. Spremno čekamo, snijega će biti, samo molimo da ga bude što manje, poručio je Bandić.

Komentirajte prvi

New Report

Close