FOTO/VIDEO: Zagrepčani u velikom broju pohrlili provozati se novom žičarom u vožnji dugoj 22 minute

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. veljača 2022. u 14:58
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Prvi putnici krenuli su jutros u 9 sati s Donje postaje na vožnju do vrha Sljemena, a do Donje postaje svakih nekoliko minuta pristižu grupe građana tramvajskom linijom 15. 

ZET je u četvrtak izvijestio kako je prvog dana rada Žičare Sljeme interes građana za vožnjom novom žičarom velik, pristižu putnici svih uzrasta, od najmanjih skijaša do umirovljenika, a od 9 od 12 sati u jednom smjeru prevezlo se preko 2500 putnika.

Prvi putnici krenuli su jutros u 9 sati s Donje postaje na vožnju do vrha Sljemena, a do Donje postaje svakih nekoliko minuta pristižu grupe građana tramvajskom linijom 15.

Povremeno se stvara red za kupnju karata i ulazak u gondole, no sve protječe bez poteškoća i u dobrom raspoloženju, ističe ZET. Korisnicima zahvaljuje na strpljenju prilikom čekanja na početak “nezaboravne vožnje”.

Žičara Sljeme prvih mjesec dana vozi po promotivnim cijenama karata, koje za odrasle osobe iznose 30 kuna za jedan smjer i 50 kuna za povratnu kartu. Za mlade od 15 do 24 godine te za osobe starije od 65 godina cijena za jedan smjer je 20 kuna, a povratna karta 30 kuna.

Pravo na besplatne karte imaju djeca do 15 godina starosti i osobe s invaliditetom koje ostvaruju pravo na besplatan prijevoz temeljem Odluke o socijalnoj skrbi Grada Zagreba. Ti korisnici obvezni su na šalteru prodaje preuzeti svoju besplatnu kartu kako bi se registrirali prilikom ulaska u gondole, napominje ZET.

Kako bi se izbjegle eventualne prometne gužve u zoni Gračanskog dolja, za dolazak do Donje postaje ZET savjetuje korištenje linija javnog gradskog prijevoza.

Do početne postaje prometuju autobusne linije 140 (Mihaljevac – Sljeme), 227 (Svetice – Gornji Bukovac – Gračansko dolje) i 233 (Mihaljevac – Markuševec). Autobusna stajališta uspostavljena su na Gračanskoj cesti, u zoni Žičare Sljeme.

Do vrha Sljemena za 22 minute

Ako građani dolaze tramvajem, trebaju na okretištu Mihaljevac, do kojeg se stiže tramvajskim linijama 8 ili 14, putovanje nastaviti tramvajskom linijom 15 (Mihaljevac – Gračansko dolje).

Na četvrtom, odnosno zadnjem stajalištu Gračansko dolje, vidi se objekt Donje postaje Žičare. Vožnja od okretišta Mihaljevac do Žičare traje pet minuta, objašnjava ZET.

Žičara Sljeme povezuje Gračansko Dolje s vrhom Sljemena, preko Brestovca, gdje se nalazi međupostaja. Zračna trasa Žičare duga je nešto više od pet kilometara i putnicima nudi pogled na Zagreb i njegovu okolicu.

Radna brzina iznosi četiri metra u sekundi, što znači da se putnici do vrha mogu prevesti za 22 minute. Žičara ima maksimalni kapacitet 1500 putnika po satu, koji se prevoze u 84 kabine s po deset sjedećih mjesta.

Visinska razlika između donje i gornje postaje je 754 metra. Visine stupova su od 6,05 do čak 43,51 metra, ovisno o konfiguraciji terena.

Žičaru je u srijedu u podne svečano u pogon pustio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, a za građane je otvorena od četvrtka, radnim danom od 9 do 17 sati, te vikendom od 8 do 18 sati.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close