FOTO: U Zagrebu otvorena Kuća hrvatske hrane, na policama nude domaće proizvode iz svih krajeva domovine

Autor: Marta Duić , 18. prosinac 2020. u 12:17
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Trenutno je broj artikala veći od 200 i dolaze sa stotinjak OPG-ova iz svih dijelova zemlje.

U samom centru Zagreba u Cesarčevoj ulici u  petak je otvorena Kuća hrvatske hrane Crotaste. U pitanju je promotivno-prodajni centar čiji je cilj osigurati našim malim i srednjim proizvođačima s područja cijele Hrvatske, mjesto za promociju i prodaju proizvoda.

Mjesto je to na kojem se nudi široka paleta domaćih proizvoda, a prednost pri plasmanu imaju proizvodi s oznakama europske kvalitete. Kako objašnjava Krunoslav Dugalić, ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ovim potezom omogućili su svima koji su prerasli prodaju na kućnom pragu lakši plasman, a proizvode će rotirati, bit će i promocija po županijama, a sve to s krajnjim ciljem povezivanja Zelene i Plave Hrvatske. Trenutno je broj artikala veći od 200 i dolaze sa stotinjak OPG-ova iz svih dijelova zemlje.

Na policama su se tako našli slavonski kulen, dalmatinski i istarski pršuta, GMO free jaja, šparoge, vina i mnogih drugih visokokvalitetnih, hrvatskih proizvoda, od maslinovog ulja do paškog sira, arancina i ribe iz Jadrana, koje će stanovnici glavnog grada moći kupiti za svakodnevnu potrošnju, ali i turisti kao suvenir.

˝Sve što se ovdje nudi je izvorno i zdravo, a ovo je samo jedan od djelića mozaika u stvaranju bolje Hrvatske, bolje Slavonije˝, istaknuo je Božo Galić, župan Vukovarsko-srijemske županije, a s njim se složio i ministar Mario Banožić koji poručuje kako Slavonija itekako može biti generator poljoprivredne proizvodnje. Napomenuo je i kako se nada da će uskoro robna razmjena i situacija biti povoljnija te da će se hrvatski proizvodi naći na stolovima država EU.

˝Hrvatska poljoprivreda je ranjiva, ali polako to uspijevamo mijenjati. Ove smo godine ostvarili najveći rast u deset godina i po produktivnosti i po prodaji, a mjerama ćemo i dalje pomagati domaćim proizvođačima. Ostvarili smo rats vrijednosti proizvodnje od pet posto, i produktivnosti od deset posto, a vjerujem kako je to samo početak. Poljoprivredno prehrambena proizvodnja je budućnost, a projekata poput ovog bit će još više.  Mala smo zemlja, a možemo se pohvaliti s čak 28 proizvoda s oznakama europske kvalitete˝, poručila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te za kraj pozvala građane da u ovo blagdansko vrijeme kupuju domaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close