FOTO: U snažnom potresu stradala je i župna crkva sv. Mihaela Arkanđela u Gračanima, ovako možete pomoći

Autor: Poslovni.hr , 28. listopad 2020. u 12:02

U snažnome potresu koji je u rano nedjeljno jutro 22. ožujka 2020. g. pogodio grad Zagreb i njegovu okolicu, među mnogim drugim objektima, stradala je i naša župna crkva sv. Mihaela Arkanđela u Gračanima.

Ova crkva, izgrađena oko 1622. g., oaza je mira i spokoja. Smještena je izvan vreve gradskoga života, na idiličnim obroncima Medvednice. Koliko se snažno usjekla u svijest lokalnoga stanovništva govori i činjenica da su upravo po njoj nazvane ulice i naselja oko nje: Gračanski Mihaljevac, Mihaljevac… Zajedno sa svojim cintorom mjesto je na kojem su mnogi crpili duhovnu snagu, uzdizali svoje prošnje Bogu iz ove doline suza, ali i zahvaljivali za mnogobrojna dobročinstva koja im je milosrdni Gospodin udijelio. Dragocjeni je spomenik povijesti i kulture. Danas je, nažalost, teško ranjena brojnim napuknućima u svom zvoniku i svodovima.


Kako bismo našu gračansku ljepoticu mogli ostaviti i budućim naraštajima, da i nadalje bude oaza mira te mjesto duhovnosti, potrebni su znatni zahvati na njezinoj obnovi i otklanjanje štete uzrokovane potresom. Budući da to ne možemo sami, ovim putem molimo i za Vašu pomoć, kako duhovnu, tako i materijalnu, bez koje obnova nije moguća. Svoj prilog možete uplatiti na ovdje navedeni broj računa i time doprinijeti obnovi gračanske crkve koja u svojem zagrljaju čuva posmrtne ostatke 294 žrtve komunističkih zločina od vremena Drugog svjetskog rata i poraća.
Svojim prilogom omogućit ćete da i novi naraštaji, baš kao naši preci te kao mi danas, mogu ovdje doživjeti odmor duše i tijela. Unaprijed iskreno zahvaljujemo na Vašim darovima i uključujemo Vas u svoje molitve.

ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA
ŽUPA SV. MIHAELA ARKANĐELA – GRAČANI
Isce 33a
10 000 Zagreb
OIB 08274310622
ZA UPLATE IZ HRVATSKE I INOZEMSTVA:
PRIVREDNA BANKA ZAGREB
IBAN: HR7423400091110132566
SWIFT ili BIC: PBZGHR2X
Napomena: za obnovu crkve

Komentirajte prvi

New Report

Close