FOTO: U poznatu istarsku vinariju stigle još dvije međunarodne nagrade, evo čime su oduševili žiri

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2022. u 15:19
Foto: Kabola

Vino je u obiteljskoj tradiciji prisutno više od 130 godina.

Dvije međunarodne nagrade – Luxury Awards u kategoriji Najbolja tvrtka za proizvodnju organskog vina 2022. i Prestige Awards u kategoriji Vinograd godine stigle su po mnogima na najljepše istarsko imanje, vinariju Kabola u Kanedolu pored Momjana, odredište poklonika finih vina i prekrasne prirode.

Obje nagrade stižu iz Velike Britanije, a u pitanju su godišnja su priznanja cijenjenih britanskih publikacija. Onajboljima odlučuju čitatelji online putem, ali i stručni ocjenjivački sud.

Poznavatelji vinske scene znaju da su obje nagrade stigle u prave ruke, jer je vinarija Kabola prva u Istri koja se odvažila na ekološku proizvodnju, zbog čega sve njezine etikete još od 2009. imaju BIO certifikat, a riječ je i o prvoj vinariji u Hrvatskoj koja je počela s proizvodnjom vina odležanim u amforama.

U podrumu obnovljenje kamene stancije, na jedinstvenom imanju između Buja i Momjana, nastaju Malvazija Amfora, Malvazija istarska, Malvazija Unica, Muškat Amfora, Muškat momjanski, Secco, Dolce, pjenušac RE, Teran, Teran Amfora, Merlot, Cabernet sauvignon, Cuvee Supremo i Rose Rosa, a ekološki se proizvodi i iznimno ekstradjevičansko maslinovo ulje.

Nagrade su vlasnike vinarije, obitelj Markežić, zatekle u vinogradima jer je još u tijeku ovogodišnja berba.

“S berbom smo započeli oko 25. kolovoza, dva, tri tjedna ranije u odnosu na prijašnje godine zbog izrazito osunčanog ljeta. Rane sorte chardonay i sivi pinot su pobrane, a  koristimo ih za proizvodnju našeg pjenušca RE Kabola. Upravo smo završili s berbom malvazije koja čini 70 posto ukupne proizvodnje grožđa i vina”, ističe poznati istarski vinar Marino Markežić i najavljuje još jednu odličnu vinsku godinu.

Vinogradi na imanju vinarije Kabola ovogodišnju su sušu dobro izdržali zahvaljujući zemlji na mikrolokaciji Momjanštine bogatoj laporom koji zadržava vlagu.

Inače, vino je u obiteljskoj tradiciji prisutno više od 130 godina, Markežići žive u suglasju s prirodom, a u podrumu su oduvijek bili istarska avangarda, njihova se vina cijene, preporučuju ih najpoznatiji sommelieri i nude ih prestižni restorani. Vinarija u Kanedolu nezaobilazna je destinacija turista, a voli je i filmska industrija pa su se na imanju prije nekoliko godina snimali i kadrovi za holivudski blockbuster Čuvaj me s leđa 2.

“Nagrade nas uvijek razvesele, no najbolja nagrada je preporuka naših klijenata i gostiju koji nam se iz godine u godinu vraćaju i istinski uživaju u našim vinima”, poručuje Markežić.

Komentirajte prvi

New Report

Close