FOTO: Tvrtka Sobočan u rad pustila vlastitu solarnu elektranu, investicija je vrijedna 4,5 milijuna kuna

Autor: Ana Blašković , 23. travanj 2022. u 10:56
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ministar gospodarstva u održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da međimurska tvrtka prepoznala smjer u kojem treba razvijati svoje poslovanje u skladu sa zelenom tranzicijom.

Tvrtka Sobočan, proizvođač namještaja i opreme iz Murskog Središća, svečano je u petak navečer u rad pustila vlastitu solarnu elektranu. Investicija u postrojenje vrijedna je 4,5 milijuna kuna od čega je europskim novcem sufinancirano 2,2 milijuna kuna, a ostatak kapitalom tvrtke.

Na krovu proizvodne hale instalirano je čak 2400 fotonaponskih panela koji će proizvoditi 900 kilovatsati snage zahvaljujući kojima će tvrtka u budućnosti pokrivati gotovo 70 posto potreba za električnom energijom iz vlastite proizvodnje. Na računima za struju Sobočan će godišnje uštedjeti najmanje 1,5 milijuna kuna (uz trenutne cijene struje).

„Puštanjem u rad solarne elektrane zaokružujemo ciklus zelene tranzicije našeg poslovanja koju smo započeli 2016. godine izgradnjom postrojenja za spaljivanje drvnog otpada. S ponosom mogu reći da je Sobočan jedan od lidera i primjera u implementaciji rješenja koja se temelje na obnovljivim izvorima energije“, istaknuo je vlasnik i osnivač Franjo Sobočan.

Ministar gospodarstva u održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da međimurska tvrtka prepoznala smjer u kojem treba razvijati svoje poslovanje u skladu sa zelenom tranzicijom. “Sobočan, kao konkurentna tvrtka koja gotovo 70 posto proizvodnje izvozi te koja svojim djelatnicima osigurava primanja iznad prosjeka hrvatske industrije, može biti kao primjer čitavom industrijskom kompleksu u Hrvatskoj”, rekao je ministar.

Komentirajte prvi

New Report

Close