FOTO: Svečano otvoreni radovi na plinovodu Zlobin – Bosiljevo

Autor: Poslovni.hr , 23. studeni 2023. u 12:30
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je na prigodnoj svečanosti u Bosiljevu otvorio radove na velikom infrastrukturnom projektu izgradnje plinovoda Zlobin – Bosiljevo.

Svečanosti su, uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, prisustvovali i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, načelnik Općine Bosiljevo Josip Kasun te predstavnici izvođača radova i poslovnih partnera.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Riječ je o izuzetno složenom projektu na plinskom transportnom sustavu u koji će biti uloženo oko 155 milijuna eura, a čijom će se izgradnjom omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg terminala za UPP do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi m3/god. Izgradnjom 58 km dugačkog plinovoda Zlobin – Bosiljevo, čije je financiranje osigurala Vlada Republike Hrvatske, stvaraju se osnovni preduvjeti za povećanje sigurnosti opskrbe plinom potrošača u Republici Hrvatskoj te za daljnji razvoj plinovodnog sustava i povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Republici Sloveniji. Izvođač radova bit će domaći konzorcij, odnosno zajednica ponuditelja čiji je nositelj tvrtka Monter – Strojarske montaže iz Zagreba, a dovršetak radova očekuje se tijekom 2025. godine.

Povećanje kapaciteta LNG terminala na otoku Krku i izgradnja plinovoda Zlobin – Bosiljevo dodatno će diversificirati puteve i izvore opskrbe prirodnim plinom na tržištu Republike Hrvatske i stvoriti osnovne preduvjete za dodatnu opskrbu Europske unije.

Predsjednik Uprave Plinacra Ivica Arar tom je prilikom posebno zahvalio djelatnicima koji su, unatoč iznimno kratkim rokovima, ostvarili sve preduvjete nužne za početak izgradnje ovog projekta. Zahvalio je i Vladi Republike Hrvatske te resornom Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja na pruženoj potpori prilikom realizacije ovih projekata.

Komentirajte prvi

New Report

Close