FOTO: Svečano otvoren Valamar Isabella Island Resort, investicija vrijedna 35 milijuna eura

Autor: Marija Crnjak , 09. lipanj 2015. u 21:50
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Zahvalivši premijeru što je prepoznao važnost i došao na svečano otvorenje Resorta, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Valamara Riviere Franc Lanschuetzer ipak nije propustio kritizirati investicijsku klimu u Hrvatskoj.

Valamar Isabella Island Resort, Valamarova investicija vrijedna 35 milijuna eura, svečano je otvoren večeras na otoku Sv. Nikola kraj Poreča. Na svečanom otvorenju resorta koji je otvoren za goste već mjesec dana bilo je više od 300 gostiju, a svečano otvorenje uz resornog ministra turizma Darka Lorencina popratio je i premijer Zoran Milanović, prethodno obišavši otok.

 Istaknuvši da je projekt dovršen zahvaljujući suradnji lokalne zajednice, Vlade i uz pomoć sredstava HBOR-a, te zahvalivši premijeru što je prepoznao važnost i došao na svečano otvorenje Resorta, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Valamara Riviere Franz Lanschützer ipak nije propustio kritizirati investicijsku klimu u Hrvatskoj.

"Valamar je u Hrvatsku u posljednjih 12 godina uložio 2,4 milijarde kuna, uz kontinuiran rast prihoda, broja zaposlenih, te novih ulaganja. Imamo namjeru i dalje ulagati u hrvatski turizam, u nove akvizicije. Uzmimo ovo kao pozitivan primjer koji možemo iskoristiti za daljnje poboljšavanje investicijske klime u Hrvatskoj. Jer budimo iskreni, izazovi s kojima se suočavaju investitori u Hrvatskoj još uvijek su jako veliki, od spore administracije do visokih poreza koji nisu poticajni za privatne investitore. Kad zajedničkim snagama prevladamo te zapreke, bit će novih ulaganja, novih radnih mjesta, i svi će hrvatski građani bolje živjeti, zaključio je Franz Lanschützer kojem je ovo bio zadnji govor na mjestu predsjednika uprave Valamara, jer je tu poziciju danas preuzeo Željko Kukurin.

Premijer je pak istaknuo da je investicijska klima bolja nego ranije.
"Ima još ulaganja u hrvatskom turizmu, u Dalmaciji, Dubrovniku, na Korčuli i okolici. Dosta se toga gradi i drago mi je da u tome sudjeluje HBOR. Sad se investicije odvijaju i brže nego prije jer smo promijenili zakonski okvir i ljudima je lakše i brže doći do dozvola i papira, i to je ono što su ulagači tražili. To je okvir koji olakšava poslovanje. Nadam se daljnjim investicijama u turizmu, možda i uz manji PDV, ali nisam rekao da će se smanjiti PDV", kazao je premijer Milanović koji nije želio davati izjave, no na kraju je ipak popustio novinarima. 

Ministar Lorencin istaknuo je da je ovo jedna od najvećih ovogodišnjih investicija u turizmu u Hrvatskoj.
"Ovaj će resort dodatno osvježiti postojeću ponudu Poreča, odnosno cijele Istre te pridonijeti privlačnosti Hrvatske kao destinacije koja pruža odmor visoke kvalitete u svim segmentima. Valamar je ustrajan u investicijama i doprinosi dinamici investiranja koja nam je zadana u Strategiji razvoja turizma i koju priželjkujemo. Vlada Republike Hrvatske radi na uspostavi bolje investicijske klime kroz mjere o poreznim olakšicama za strateške investicije kao i kroz HBOR. Danas nema turističkog projekta u Hrvatskoj koji nije realiziran bez pomoći HBOR-a“, rekao je ministar turizma Darko Lorencin.

"Valamar Isabella Resort pravi je primjer uspjeha mjera povoljnog financiranja putem kreditnih linija HBOR-a i poreznih olakšica za strateške investicije, jer je omogućio zapošljavanje 250 ljudi, uz 750 ljudi koji su dvije godine radili na izgradnji objekta. Dok je ukupna vrijednost poreznih olakšica i povoljnijeg financiranja 90 do 100 milijuna kuna, u javne proračune će se kroz deset godina po raznim osnovama sliti oko 260 milijuna kuna", istaknuo je Željko Kukurin, novi predsjednik Uprave Valamar Riviere.

Komentirajte prvi

New Report

Close