FOTO: Specijalna postrojba Hrvatske vojske nosila nove hrvatske jurišne puške

Autor: Poslovni.hr , 29. svibanj 2020. u 09:39
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Puška je napravljena od zaista kvalitetnog čelika i otpornih polimera, spremnik streljiva je od prozirnog polimera, tako da vojnik uvijek može vidjeti koliko komada streljiva ima.

Sukladno obećanju predsjednika Zorana Milanovića da će s Pantovčaka protjerati svaku teatralnost, čime je najavio građanski smjer svoga mandata, teatralni povijesni kostimi koje su tijekom vladavine njegove prethodnice odijevali pripadnici Počasno-zaštitne bojne, vraćeni su u skladište.

Ova bojna pristožerna postrojba Glavnog stožera OS RH koja obavlja počasno-ceremonijalne te druge zadaće ne samo za predsjednika Republike nego i za Vladu Republike Hrvatske i Ministarstvo obrane još od doba prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana, jučer je u prigodi Dana Hrvatske vojske i Dana Hrvatske kopnene vojske izvela svoj atraktivni program u posve novom ruhu. Kakve su prve reakcije, pitamo brigadira Elvisa Burčula, zapovjednika Počasno zaštitne-bojne, piše Večernji list.

– Izvrsne! I više nego dobre. Postroj, pregled, način držanja oružja, a tek pozdrav… kao da su rođeni s njim – s neskrivenim ponosom govori zapovjednik.

Osim novog ruha, za novog predsjednika, kao i za cjelokupnu javnost, premijerno je prikazan i novi pozdrav, ali i nove puške. Prvi put od osamostaljenja, naime, na ramenu pripadnika počasno-zaštitne postrojbe, nalazi se hrvatska puška.

– Puška se zaista uklopila u hrvatskog vojnika to je jurišna puška VHS, višenamjenska hrvatska strojnica, proizvodnja karlovačka tvrtka HS Produkt. U Oružanim je snagama od 2017., ali riječ je o modificiranoj verziji, što znači da je konstruirana prema modelu “bull papa” što znači da su svi pokretni dijelovi smješteni u usadniku, znači bivšem kundaku, tako da smo skratili dužinu puške, a dužina cijevi ostala je ista kao kod svih drugih jurišnih pušaka, možda čak i veća. Ima dosta dodatne opreme. Na nju se može staviti bacač granata, sklopive nožice, optički ciljnik, laserski obilježivač i baterijske svjetiljke, ali jako je važno naglasiti, sukladna je i kompatibilna s NATO standardima – kaže dodajući da se ova puška proizvodi u dvije inačice: kratke ili s dugom cijevi, no bojna koristi ove potonje, VHS d2. Cijev je dužine oko 500 milimetara.

– Puška je napravljena od zaista kvalitetnog čelika i otpornih polimera, spremnik streljiva je od prozirnog polimera, tako da vojnik uvijek može vidjeti koliko komada streljiva ima. Inače, brzina paljbe je 750 metaka u minuti. To su osnovne tehničke karakteristike – kaže zapovjednik Burčul.

 

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close