FOTO: Prvi dan primjene novih mjera u trgovinama, stvarali se ogromni redovi zbog ograničenog broja kupaca

Autor: Poslovni.hr , 12. prosinac 2020. u 13:45
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prodavaonice koje su velike od 11 do 100 kvadrata mogu primiti kupce pod uvjetom da za svakog bude osigurano deset kvadrata. 

Građani su već u petak pohrlili u predblagdansku kupnju i stvorili velike redove, a gužve su se nastavile i u subotu jer sve do 10. siječnja vrijede nova pravila o dozvoljenom broju ljudi u dućanima i trgovačkim centrima. Tako će u dućanima manjim od 10 kvadrata u određenom trenutku moći biti samo jedan kupac, piše 24sata.

U mnogim gradovima nastao je red ispred dućana, isti onakav kakav smo mogli vidjeti za vrijeme prvog vala pandemije kad je također bio ograničen broj kupaca.

Nove mjere 

Prodavaonice koje su velike od 11 do 100 kvadrata mogu primiti kupce pod uvjetom da za svakog bude osigurano deset kvadrata.

Prodavaonice od 101 do 200 kvadrata mogu primiti kupce pod uvjetom da osiguraju 12 kvadrata po kupcu.

One do 2000 kvadrata morat će osigurati 16 kvadratnih metara po kupcu, a 20 kvadrata za svakog kupca moraju osigurati dućani koji su veći od 2000 kvadrata.

Za trgovačke centre najveći broj kupaca određuje se tako da za svakog kupca mora biti osigurano najmanje 16 kvadrata.

Sve će trgovine i trgovački centri na svojim ulazima morati istaknuti obavijest o tom, najvećem dopuštenom broju kupaca te osigurati da se pravila i provode, odnosno poduzeti dodatne mjere da u dućanima ne bude istovremeno veći broj kupaca od dopuštenog.

I dalje neće biti moguće sjedenje u hodnicima trgovačkih centara, odnosno trgovinama većim od 2000 kvadrata, kao ni njihov organizirani prijevoz kupaca autobusima. Pojačane će biti i higijenske mjere zaštite. Mora se ograditi i namještaj za sjedenje  iz dijelova za konzumaciju jela i pića te okloniti aparate za zabavu.

Provođenje mjera kontrolirat će Civilna zaštita, policija i Državni inspektorat.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close