FOTO: Projekt koji slavi obrtnike i umjetnike okupio ljude iz cijelog svijeta

Autor: Poslovni.hr , 03. svibanj 2022. u 09:14
Foto: Daniel Dombay

Bilo je izlagača iz cijele Hrvatske od Dubrovnika, preko Istre, sjevera Hrvatske i Osijeka, pa sve do Argentine i Danske, a za lipanjski festival pod imenom FLOWER POWER su se najavili i izlagači iz regije

Projekt Ilica: Q’ART probudio je Zagreb iz zimskog sna i doveo rijeke posjetitelja na Ilicu. Program je kao i uvijek bio multidisciplinarna sinergija između različitih umjetničkih disciplina, ali i jazz glazbenika,

Izlagača je svakim festivalom sve više i sve su raznolikiji. Tako je ove godine projekt okupio izlagače iz cijele Hrvatske od Dubrovnika, preko Istre, sjevera Hrvatske i Osijeka, pa sve do Argentine i Danske, a za lipanjski festival pod imenom FLOWER POWER su se najavili i izlagači iz regije pa će tako Projekt Ilica Q’ART uskoro postati projekt zajednice cijelog svijeta.

Nova inicijativa Artizanat

Projekt je postao svojevrsni urbani inkubator novih projekata i ideja pa se tako ove godine formirao novi kolektiv koji, osim što njegovi članovi izlažu na Projektu Ilica: Q’ART, planira u nekom od napuštenih prostora Ilice napraviti kreativni HUB gdje će stanari Ilice imati priliku uživati u različitim radionicama, izložbama, druženjima i proizvodima vrijednih ruku članova Artizanata. Ovdje će se moći pronaći puno različitih autentičnih proizvoda od nakita i odjeće do potrepština za kuću, vrijedne ruke domaćih obrtnika daju novi polet i snagu kulturi obrtništva i malog poduzetništva u Hrvatskoj.

“S pojavom festivala kao što je Projekt Ilica: Q’ART prepoznajemo važnost izlaganja u zajednici, komunikacije s građanima kojima napokon imamo priliku pokazati što stvaramo, ali i međusobno se bolje povezati i upoznati. Prepoznajemo potrebu za jačanjem veza u zajednici koja nije moguća bez fizičkog prostora.“ rekla je Marta inicijatorica projekta Artizanat i nastavila „Želimo naše građane inspirirati i potaknuti na stvaralaštvo i osigurati prostor u kojem su pozvani da ga i sami iskuse. Želimo i našem gradu vratiti identitet grada obrtnika koji doprinose razvoju grada i lokalne zajednice u suvremenom okruženju i u skladu s potrebama razvoja pametnih, održivih gradova”.

I mi obrtnici smo grad

Partner i suorganizator projekta Obrtnička komora Zagreb ove se je godine aktivnije uključila u Projekt Ilica: Q’ART s različitim aktivnostima pod izjavom “I mi obrtnici smo grad”. Tom prilikom je predsjednik OKZ-a Mirza Šabić izjavio.

“Uključili smo se aktivno u projekt, jer nam je želja da Ilica ovako kao danas živi svaki dan i da građani prigrle obrtnike kao dio zajednice i dio autentičnosti grada.Pozivam naše sugrađane da kupuju obrtničko i podrže našu lokalnu malu proizvodnju i kvalitetu koja je u svim zemljama Europe i svijeta iznimno važna za svaki grad kao identitet grada.”, naglasio je.

Ukrainska dizajenerica na reviji 

U proljetnom izdanju projekta tradicionalna revija ULUPUH-a i TTF-a bila je pojačana dizajnericom iz Ukraine.

“ULUPUH je aktivno uključen u prikupljanje sredstava za pomoć Ukraini stoga smo smatrali da je iznimno važno kao gesta da se osim naših umjetnika i mladih dizajnera TTF-a u reviji predstave i dizajneri iz Ukraine. Ovom nam se prilikom predstavila Yuliya Magdych iz Lavova, a odjeću su nosili modeli također iz Ukraine Ilona Siroštan, Antonina Jermak, Natalija Lumezi, Natalija Kaljužna i Solomiju Podoljak”, rekla nam je Bakal i nastavila.

“Uvijek nam je iznimno zadovoljstvo sudjelovati u Projektu Ilica: Q’ART gdje naši umjetnici ULUPUH-a (nakit: Božica Petković, Marijana Pišonić, Maja Sorić, Lazer Rok Lumezi, Woodi; odjeća La Beštia, Milena Rogulj, Ines Zrnc Gregorina; tekstil: Ana Kujundžić, Tanja Grgurina Vučetić) i mladi dizajneri s TTF-a (Anđela Lovrić, Josipa Primorac, Elizabeta Vuković, Lucija Agić) predstavljaju svoje ideje i koncepte, ali i gotove proizvode spremne za nošenje.”

Projekt Ilica: Q’Art je kolektivni public art projekt u procesu koji istražuje suvremeno i socijalno nasljeđe povijesnih avangardi, novih i progresivnih umjetničkih praksi, metoda i tehnologija, njihov utjecaj na društvene procese te istovremeno predstavlja suradnju umjetnika i građana na ključnim društvenim i ekološkim temama. Radi se o kolektivnom multidisciplinarnom projektu koji kroz društvene prakse, akcionizam, community art i public art postaje pokretač društvenog, ekološkog, estetskog i poetskog angažmana.

Projekt Ilica se kao i svake godine održava u suorganizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Obrtničke komore Zagreb, partneri projekta su ULUPUH, TTF, HDS ZAMP i IGEPA, te uz podršku Ministarstva Kulture i medije, Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba i naravno svih izlagača koji aktivno doprinose ovom projektu i bez njih on ne bi bio isti.

Jer mi građani smo grad.

Komentirajte prvi

New Report

Close