FOTO: Poznata IT i telekomunikacijska tvrtka gradi novi i još veći kampus u Zagrebu

Autor: Bernard Ivezić , 29. studeni 2018. u 08:13
Renderi Infobip Campusa Zagreba kako ga je zamislio studio SODAarhitekti

Najveća hrvatska softverska kompanija i prva koja je premašila 1000 zaposlenika potiho gradi Infobip Campus Zagreb.

Najveća hrvatska softverska tvrtka Infobip odlučila se nadmašiti samu sebe pa u Zagrebu planira izgraditi još veći kampus od onoga koji je lani otvorila u Vodnjanu u Istri.

Podsjetimo, krajem prošle godine Infobipov Campus Pangea otvorio je premijer Andrej Plenković, a taj je objekt sa svojih 17.000 kvadrata odmah postao najveći IT kampus u državi.

Lajkao direktor
Fotogaleriju nazvanu "Infobip Campus Zagreb" s desetak rendera novog objekta na svom je LinkedInu objavio višestruko nagrađivani zagrebački studio SODAarhitekti. Nakon toga brzo je dobio više od 200 lajkova, a među njima svidio se i Infobipovom glavnom operativnom direktoru Robertu Kutiću. O izgradnji kampusa u Zagrebu već se neko vrijeme priča u branši, ali dosad nije bilo potvrde.

 

455 milijuna

eura navodno je lani iznosio globalni prihod Infobipa

Među inima, kružile su informacije da Infobip traži PR agencije koje bi za njega pratile taj projekt. Na fotografijama je vidljivo da se očekuje da kampus u Zagrebu površinom bude veći od onog u Vodnjanu, potencijalno i dvostruko. Prema dostupnim informacijama novi kampus nalazit će se u Klari u Novom Zagrebu, odnosno na području gdje sjedišta imaju Microsoft, DHL, Styria, Croteam i druge kompanije.

Vedran Jukić, vlasnik SODAarhitekata, koji je objavio fotogaleriju bio nam je nedostupan za komentar. Odbili su ga i u Infobipu. Neslužbeno smo iz izvora bliskih kompaniji dobili informaciju: "da je riječ tek o renderima i da objavljeni rad vjerojatno neće biti odabran". Tvrtka Infobip već ima manji ured u starom dijelu Zagreba, kod Trešnjevke, ali očigledno se planira nastaviti brzo širiti. Početkom 2017. postala je prva hrvatska softverska tvrtka s više od tisuću zaposlenika, a sredinom ove godine već je bio na njih više od 1300 od čega oko 500 u Hrvatskoj.

Tisuće i milijarde
Infobip ima 50-tak ureda na svim kontinentima izuzev Antarktike, a njegove usluge, koje sežu od SMS-a preko sigurnosne platforme koju koriste Whatsapp i Viber pa sve do umjetne inteligencije, koristi čak 4 milijarde ljudi.

Tvrtka je, navodno, na globalnom nivou u 2016. uprihodila više od četvrt milijarde eura, lani 350 mil. eura, a kako nam je potvrdio suosnivač i direktor Infobipa Silvio Kutić lani su rasli 30%. Ako je nastavila rasti tim tempom, ovu bi godinu kompanija mogla dosegnuti 455 milijuna eura ili 3,4 milijarde kuna prihoda. Sve ove brojke nemoguće je provjeriti, jer je službeno sjedište Infobipa u Londonu.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Svaka čast ali za većinu tih IT tvrtki ne možeš prokužiti čime se zapravo bave. Svi su oni zapravo slični, puno programera koji svi rade iste stvari, tj programiraju u istim jezicima iste stvari, koriste iste algoritme itd.

I sad, neki se nađu u pravo vrijeme na pravom mjestu i njihova usluga upali dok nekima ne upali. I onda nastanu ovakve priče. Ovi su počeli sa prodajom SMS-ova, Five i Degordian jeftino izrađuju sotfver za strance, Nanobit izrađuje igrice za mobitele itd

Nema tu neke revolucionarnosti kao kod stranih IT kompanija tipa Google, Facebook, Paypal, Twitter, samo su imali malo sreće i bili u pravo vrijeme na pravom mjestu.

New Report

Close