Nakon što se profilirala kao kao zemlja vina, Hrvatska zadnjih godina postaje sve poznatija i po svojim pjenušcima. Prvi domaći pjenušci rađeni su oko 1800. u Samoboru. Povijesni je podatak da je postojala Tvornica šampanjaca, a na velikoj Prvoj dalmatinski-hrvatsko-slavonskoj gospodarskoj izložbi 1864. u Zagrebu bio je izložen “šampanjac od hrvatskog vina”. Ta je tradicija jedno duže vrijeme bila prekinuta, osim ako pod kontinuitet proizvodnje ne računamo Bakarsku vodicu. Otkako su se početkom 90- tih godina pojavili dobri privatni vinari, neki od njih počeli su se baviti i pjenušcima. U posljednjih dvadesetak godina pojavio se niz odličnih proizvođača i to u nekoliko regija. Prvi ozbiljniji pjenušac u suvremenoj Hrvatskoj, Šenpjen, radio je Ivan Turk, a nakon njegove smrti posao je nastavila kći, liječnica Lidija Turk Volovec. Najveća koncentracije kvalitetnih pjenušaca je na obroncima Plešivice iznad Jastrebarskog, odlični su Šember, Kurtalj, Ivančić. Za pjenušce obitelji Tomac znalci kažu da mogu stati uz bok najznačajnijim imenima Champagne – oni su prvi na svijetu počeli raditi pjenušac od vina iz amfora. Nije Plešivica iznimka, vrhunskih pjenušaca ima i u drugim hrvatskim regijama. Pokojni Đordano Peršurić u okolici Poreča prvi je svoju vinariju specijalizirao samo za pjenušce, a njegov posao sada uspješno nastavljaju kćeri Ana i Katarina. U Dalmaciji vinarija Bibich radi izvanserijski pjenušac od običnog domaćeg debita. Kreće se i u Međimurju, gdje je vinarija Dvanajščak Kozol počela raditi jako dobar ružičasti pjenušac.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Svaka čast!
Uključite se u raspravu