FOTO: Ovako završava plastika koju građani Zagreba odvajaju?

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2020. u 08:31
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

Osim privatnih tvrtki, e-Kolektor je radio i s Gradom Zagrebom i Velikom Goricom, a na natječaje se posljednje vrijeme nisu javljali.

Zakvačene u bali plastike vijore se na Žitnjaku žute vrećice za odvojeno prikupljanje otpada koje je Zagrepčanima podijelila Čistoća. Cilj više nego jednostavan: u kućama i stanovima odvoji se plastični otpad, u žutoj se vrećici baci u kontejner, taj isti kontejner Čistoća isprazni u svoj kamion i odveze tvrtki zaduženoj za oporabu.

Početkom prošle godine taj je posao za Grad Zagreb obavljao e-Kolektor, u čijem je dvorištu na Slavonskoj novinarka Večernjeg lista pokušala izbrojiti koliko je još tih žutih vrećica ostalo, a da ih se nije poslalo na daljnju obradu, za što je tvrtka iz gradske blagajne uredno plaćena.

Od brojenja je brzo odustala jer labirintu otpada u kojem se kretati može doslovce samo po utabanim putovima kraja gotovo da i nema. Tvrtka e-Kolektor bila je u postupku predstečajne nagodbe.

I plastika gori

Bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović upozorava da kod otpada koji je većinom plastika vrenje slatkih tekućina zaostalih u ambalažama stvara bioplin u kojem ima metana, što je golem požarni potencijal.

Na službeni upit e-Kolektoru zašto imaju toliko otpada oko svojih hala i imaju li zaista problema s njegovim odvozom na oporabu kažu da je sve kod njih po pravilima službe.

"U najmu imamo određenu kvadraturu na Žitnjaku i cijelu je koristimo. Trenutačno imamo otprilike deset tisuća tona otpada, a prema dozvoli koju imamo od Grada Zagreba, u isto vrijeme možemo držati do 22 tisuće tona", kaže Ivana Lisac iz e-Kolektora i da se otpad, unatoč problemima u tvrtki, cijelo vrijeme odvozio na oporabu.

Osim privatnih tvrtki, e-Kolektor je radio i s Gradom Zagrebom i Velikom Goricom, a na natječaje se posljednje vrijeme nisu javljali. "Deset mjeseci već sigurno nismo se javljali ni na kakve natječaje, radimo poslove koje smo prije sklopili", objašnjava Ivana Lisac koja je, osim što je zadužena za e-Kolektor, i od lanjskog studenog direktorica Green team recycling d.o.o., još jedne tvrtke kojoj je glavna niša “obrada i zbrinjavanje neopasnog otpada”.

Komentirajte prvi

New Report

Close