FOTO: Ovako izgleda nova brodica hitne službe, nepotopiva je i može ploviti u svim uvjetima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. ožujak 2023. u 14:20
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U šibenskom brodogradilištu Iskra predana je u ponedjeljak prva od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe, pružat će hitnu pomoć na otocima i priobalju, te sudjelovati u traganju i spašavanju u pomorskim nesrećama

.Projekt izgradnje šest brzih brodica ukupno je vrijedan 10,1 milijuna eura, a novac je osiguran iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

Brodica s uređajima i opremom za hitnu pomoć, medicinskim timom i posadom lučke kapetanije

Na svečanosti je ministru zdravstva Viliju Berošu ključeve brodice uručio Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodogradilišta, a nakon toga je ministar, s fotografima i snimateljima, provezao brodicu do šibenske rive i natrag.

“Isporukom prve brodice sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe, prijevoza specijaliziranim brodicama, koja je planirana do kraja 2023. godine u lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku”, rekao je Beroš.

Brodica je potpuno opremljena uređajima i opremom za hitnu pomoć, na njoj će biti medicinski tim i posada lučke kapetanije. “To osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata, povećavajući šanse preživljavanja od 30 do 50 posto”, ističe Beroš.

Riječ je o 15-metarskim brodicama, koje mogu razviti maksimalnu brzinu od 39,5 čvorova u roku pet minuta od paljenja pogonskih agregata.

Brodograditelji tvrde da su brodice brze i nepotopive – kada se prevrnu, ponovno se usprave, a da u kabinu ne uđe ni kap mora. Zbog tehničkih i maritivnih sposobnosti koristit će se za spašavanje na moru, a moći će ploviti i po nevremenu.

Prva od šest brodica bit će stacionirana u Dubrovniku, a u hitnoj službi zaplovit će od petka.

Priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osigurat će medicinski tim – doktora medicine i medicinsku sestru / tehničara, a lučke kapetanije posadu.

Kroz projekt su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi za procjeni hitnosti slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava – u Blatu na Korčuli, Korčuli, Lastovu, Mljetu, Cresu, Malom Lošinju, Rabu, Jelsi na Hvaru, Supetru, Šolti, Visu i Prekom.

Objavljen javni natječaj za Hitnu helikoptersku medicinsku službu 

Beroš je dodao kako se radi i na uspostavi Hitne helikopterske medicinske službe, za koju je trenutno objavljen javni međunarodni natječaj. Rezultati će biti poznati 8. svibnja.

“Ulažemo u specijalizacije liječnika i medicinskih sestara iz hitne medicine. U kontekstu zdravstvenog turizma, zakonskim izmjenama dodatno se regulira rad turističkih ambulanti, što će Hrvatsku učiniti još sigurnijom i poželjnijom destinacijom“, poručio je Beroš.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević istaknula je da se nakon rješavanja cestovnog dijela hitne medicinske službe, sada radi na pomorskom i helikopterskom.

Brodice su opremljene kao “male moderne intenzivne terapije” i imaju sve što je potrebno za kvalitetno zbrinjavanje ozlijeđene ili oboljele osobe tijekom transporta. To je veliki iskorak za hitnu medicinu, kaže Grba Bujević.

Komentirajte prvi

New Report

Close