FOTO: Otvorila se nova Pazinska jama

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2018. u 13:45
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Na odlagalištu građevinskog materijala Lakota na istočnom izlazu iz grada otvorila se velika rupa promjera dvadesetak metara, a vode Pazinčice zabijelile su se kao da njenim koritom teče mlijeko.

Naime, kako piše Glas Istre, obilna jučerašnja kiša izazvala je tu prirodnu i ekološku katastrofu u dolini Pazinčice. Kako su dosad utvrdile gradske i komunalne službe, do urušavanja nasutog materijala, u kome prevladava vapnenački prah iz obližnje pilane tvrtke Kamen, došlo je zbog popuštanja svoda betonskog tunela koji ispod te nasute mase sprovodi bujične vode prema koritu Pazinčice. Kako je s urušavanjem tunela velika količina vapnenačkog praha došla pod udar jake bujice, sva ta zabijeljena tekućina potekla je donjim tokom Pazinčice, od Pazinskog krova prema Pazinskoj jami, izazvavši opravdano zgražanje Pazinaca.

Sve okolnosti ovog događanja još se utvrđuju, a kad se utvrde razmjeri štete, očekuje se da će Hrvatske vode, koje su vlasnik podzemnog bujičnog tunela, napraviti i plan sanacije. Zasad je rupa na Lakoti označena kao opasno mjesto vrpcom postavljenom u širokom krugu oko otvora, a zbog labilnosti terena oko rupe i mogućnosti novih urušavanja nikako se ne preporučuje prilazak. No, prizor se sasvim lijepo može vidjeti i sa šetnice Lakota, s pozicije lijevo od porte tvrtke Kamen. 

Komentirajte prvi

New Report

Close