FOTO: Novi turistički proizvod na kontinentu – šest tematskih pješačko-planinarskih staza

Autor: Poslovni.hr , 15. lipanj 2022. u 10:47
Foto: Danijel Soldo

Na više od 80 kilometra nude spoj rekreacije i hedonizma

S 253 metra nadmorske visine nije najviša, ali je najistočnija kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice. Skandala je smještena u srcu Srijemskog vinogorja na magičnoj Fruškoj gori iznad Iloka.

Pejzaži i pogled na nepregledne vinograde vrijede svakog koraka. Planinarski pečat značajan planinarima, predah u nekoj od vinarija uz čašu vrhunskog vina, druženje s kipom i boravak na otvorenom, razlog su više da se zaputite na istok Hrvatske.

Od šest novih obilježenih i trasiranih pješačko-planinarskih staza, čak četiri vode preko Skandale. Dvije staze po njoj nose ime, dulja ima 14 kilometara, kraća devet, obje su kružne, kreću od vidikovca Vukovo, vode vinogradima do najvišeg vrha Liske na 297 metara nadmorske visine i preko Skandale, vraćaju se na početnu točku.

Foto: Danijel Soldo

Od Bapske do Principovca vodi 22 kilometra duga staza, ujedno i najdulja od ovih šest. Tko se odluči za nju krenut će putevima Odescalchija, poznate iločke kneževe obitelji koja je baš na ladanjskom imanju Principovac 1710. zasadila prve trsove traminca. U ljepoti vinograda i čaši traminca uživat će i oni koji prođu 17 kilometra dugom stazom Lovka – Radoš, koja vodi najistočnijim hrvatskim naseljem i vinogorjem.

U tišini Srijema uživat ćete i na 12 kilometara dugoj stazi Slovačka kuća koja vodi od Radoša do Liske, a do najvišeg vrha kroz vinograde i šume vodi i 6,5 kilometara duga staza koja kreće s Principovca i jedine su staze koje ne prolaze Skandalom.

Foto: Danijel Soldo

“Osim planinarima, biciklistima, rekreativcima i sportašima, šest novih pješačko-planinarskih staza atraktivno je i svim ljubiteljima prirode, ali i ljubiteljima vrhunskih vina. Staze prolaze poznatim vinogorjima poput Principovca, Vukova i Radoša, uređene su, obilježene, trasirane, mapirane i nadovezuju se na već postojeće dobro znane pješačke i biciklističke staze Srijema i Slavonije. Novi turistički proizvod Srijema i Slavonije rezultat je uspješne suradnje Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskog planinarskog društva Cibalia iz Vinkovaca čiji članovi redovito planinare ovim prekrasnim krajem”, ističe Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije i dodaje kako je u planu daljnje označavanje novih pješačko-planinarskih ruta ostalim atraktivnim predjelima županije.

Komentirajte prvi

New Report

Close