FOTO: Nijemcu u potpunosti izgorila kuća koju je kupio i renovirao prije šest mjeseci

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. srpanj 2022. u 11:12
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

U katastrofalnom požaru koji je u srijedu zahvatio područje šibenskog Zatona i Rasline uništeno je 20-ak kuća, nema stradalih i ozlijeđenih.

Njemački vlasnik Arnd Droste, ostao je bez svega u Raslinama gdje se doselio u siječnju, kuća mu je u potpunosti izgorjela. Kaže da je bježao sa suprugom. “Kupio sam kuću u siječnju, i živio sam tu, moj život je tu, bio je tu”, kazao je potreseni Nijemac za Večernji list.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U gašenju požara koji je izbio u srijedu u zaleđu Vodica i proširio se prema naseljima Zaton i Rasline sudjeluje više od 300 vatrogasaca, a u četvrtak ujutro upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Situacija je danas mirnija, nema više nekontroliranog širenja požara u čijem gašenju sudjeluje više od 300 vatrogasaca iz Šibensko-kninske županije i još šest županija (Splitsko – dalmatinske županije, Primorsko-goranske, Ličko-senjske, Karlovačke, Zadarske i Zagrebačke županije) te više od 50 pripadnika PP NOS OSRH, podaci su Nacionalnog stožera sa stanjem u 8,30 sati.

Na gašenje požara u jutarnjim satima upućena su tri Canadaira i dva Air Tractora.

Na terenu su cijelo vrijeme policijski službenici i djelatnici civilne zaštite, a veliku pomoć pružili su i sami građani.

Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje, makija, crnogorica, bjelogorica te poljoprivredne kulture (masline, vinova loza) na trenutno procijenjenoj površini oko 3000 hektara između Vodica, Zatona i Rasline. Prema trenutno dostupnim informacijama izgorjelo je više objekata na području Rasline i Zatona. Točan broj izgorjelih objekata bit će poznat nakon obilaska terena.

Zbog požara isključen je 10 kV dalekovod “Zaton 1” i dalekovod “Zaton – Bilice” koji je ponovo stavljen u pogon u 05,49 sati.

Za sav promet zatvorene su vodička obilaznica (DC8), državna cesta DC27 od raskrižja s Jadranskom magistralom (DC8) do mjesta Gaćelezi, županijska cesta Vodice-Gaćelezi (ŽC6086). Promet od Šibenskog mosta do Vodičke obilaznice bio je u prekidu od 23,30 do 5,50 sati.

Operativni centar civilne zaštite je putem Koordinacijskog centra za odgovor na hitne situacije Mehanizma Unije za civilnu zaštitu (ERCC) aktivirao Copernicus sustav koji omogućava satelitski prikaz realnog stanja situacije na terenu, a radi brzog satelitskog mapiranja požarišta.

Komentirajte prvi

New Report

Close