FOTO: Nekoliko tisuća građana u Rijeci na prosvjedu protiv plutajućeg terminala

Autor: Poslovni.hr/H , 03. ožujak 2018. u 14:26
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Na prosvjedu protiv projekta plutajućeg terminala kod Omišlja na Krku na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske i Korzu u Rijeci u subotu se okupilo više tisuća građana, a s pozornice su protivljenje iskazali čelnici lokalne i regionalne samouprave, predstavnici političkih stranaka, ekolozi, sportaši i predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata s otoka Krka.

Mirela Ahmetović (SDP), načelnica Općine Omišalj, na čijem području se nalazi lokacija predviđenog terminala, pokretačica i organizatorica prosvjednih aktivnosti, ustvrdila je da je prosvjed prije svega u funkciji zaštite zakona Hrvatske, naglasivši da plutajući terminal nije u skladu sa zakonima.

"Vlado, hoćete li početi poštovati naše zakone? Ministre Ćoriću, hoćete li i nakon ovog prosvjeda reći – nije nas briga ako prosvjeduju?", upitala je Ahmetović.

 Načelnica Omišlja je navela da danas prosvjeduju u Rijeci, sutra u Zagrebu, a preksutra, ako treba, idu na kraj svijeta u zaštiti interesa stanovnika. Spomenula je i mogućnost zatvaranja prometa na Krčkom mostu, poručivši: "Nećete nas zaustaviti, nećemo odustati!".

 Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel (SDP) ustvrdio je da ovaj kraj ima loša iskustva s loše planiranim projektima, poput Koksare u Bakru.

"Svi se zalažemo za razvoj, investicije, stabilnost energetskog sustava, ali ne na način na koji se pokušava provesti, a to je – bit će tako kako mi hoćemo i a što vi kažete nije bitno", rekao je.

Obersnel je ustvrdio da Vlada RH jasno pokazuje što misli o ljudima ovog kraja te naglasio: "Vrijeme je da kažemo ne, tako ne možete razgovarati sa nama".

"Ne možete nam nametati svoju volju" – poručio je gradonačelnik Krka Darijo Vasilić (PGS).

 "Ova regija je jedina uz Zagreb koja ostvaruje proračunski suficit, uvijek smo bili za solidarnost, ali ne želimo da se ovdje ugrađuje smeće koje nitko drugi neće", naveo je. "Nudili smo suradnju, argumente, slali primjedbe. ali nitko ne čuje pa smo morali senzibilizirati javnost i pokrenuti javne prosvjede. Nemojte se s nama igrati", naglasio je.

Vasilić se upitao bi li svaki onaj političar koji je spreman glasovati za pripremljeni zakon o LNG terminalu, to isto učinio kad bi bila riječ o njegovu zavičaju i njegovoj obitelji. 

 Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) usporedio je ovo što se planira na Krku sa stanjem u Gorskom kotaru. Istaknuo je da su se u Gorskom kotaru u protekle tri ili četiri godine dogodile četiri elementarne nepogode, a da na Krku Vlada "namjerava učiniti elementarnu nepogodu" stanovnicima otoka i županije.

Podsjetio je da je Županijska skupština jednoglasno donijela odluku da se protivi gradnji plutajućeg terminala zbog ekolopki nepripremljene tehnologije te nedovoljne energetske koristi. 

 Neslaganje s projektom plutajućeg terminala iskazali su i predstavnici drugih političkih stranaka Županijske skupštine, Akcije mladih, stranke Bura i HSP-a, ekolog Vjeran Piršić, predstavnik udruge veterana Domovinskog rata otoka Krka, boksač olimpijac iz Omišlja Marijo Šivolija te pjevač Damir Kedžo.

Glazbeno su upotpunili prosvjed Kedžo, riječki rockeri iz različitih bendova okupljeni pod nazivom "Učinimo nešto" te dječji zborovi "Mali Riječani" i "Morčići".

 Krčani su s otoka stigli organizirano, u 12 autobusa.  

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ivanu Jakovčiću je prijetilo uhićenje zbog malverzacija sa zemljištima i bankama u Istri, ali je na prijateljski signal šmugnuo u Europski parlament. Vlasnik Afaraka Danko Končar mu isplaćuje mjesečno 5.000 eura. Taj dio je prijavljen i objavljen javno… Svaki ljevičar treba biti ponosan na Jakovčića i protiviti se svim modernim investicijama u Hrvatskoj.

Vidim da Hrvati žele jedino biti konobarice i spasioci na plažama.
Da LNG nam ne treba ako ne mislimo imati industrije.
Da je INI dopušteno da izbuši Jadran, što je ekološki sigurnije od ovoga što JANAF radi sa svojim ogromnim tankerima za naftu, LNG terminal nam uopće ne bi trebao jer bi imali i previše plina za svoje potrebe.

Naravno, LNG terminal treba samo amerikancima da imaju kome prodati svoj 30% skuplji plin.

Očekujem da ekološki građani počinju tražiti zabranu korištenja dizela na našim prometnicama, zemlji i moru.

Znanstveno je dokazano da najveće zagađenje dolazi od Dizelaša i izaziva rak pluća.

Znači ako turisti žele dolaziti u Hrvatsku neka si kupe auto koji nije na dizel.

Naravno to se odnosi i na kamione, autobuse i traktore.

Evo nam Rusa Jakovčića! Koji car, sad su ga otkrili Finci u sprezi sa Končarom (5000 € mjesečno za NO Afaraka) a on odmah prebacuje fokus na LNG da nebi bilo da padne u nemilost partije.

U paraleli Hrvati ovce jedne, ne trebate se buniti protiv tehnologije, samo protiv loše vođene i implementirane tehnologije. Budite svjesni kada netko manipulira vama i kad bacanjem novaca u autobuse i organizirane prosvjede upravlja vašim mišljenjem!

Plutajući LNG je dobra tehnologije, ali je krađa novaca poreznih obveznika! Kad im nestane kapaciteta faza 2 će ovako i onako biti kopneni terminal a novce će trebati upumpati minimalno dva puta umjesto jednom, a sami FSRU će za 10 godina vrijediti 80% manje od nabavne vrijednosti – tu je KVAKA!

Da je zbog ekologije ne bi htjeli ni na moru ni na kopnu.
Inzistiraju na kopnu da rukovodioci iz SDP-a napune džepove preko zemljišta.
Prilično glupo, jedan dio ljudi su ovce. Plutajući je puno jeftiniji
i brže je gotov. Lažu o kloru, klor se izdvaja iz morske vode.
Ako Komadina bude imao svaki dan marendu na LNG-u možda popuste.
Bez marende i par buteljica vrhunske kapljice za ekipu svaki dan neće proći sigurno.
Neka se dogovore oko toga.

New Report

Close