FOTO: Na Sveučilištu u Rijeci testira se 44 milijuna kuna vrijedno superračunalo

Autor: Poslovni.hr , 29. listopad 2015. u 13:36
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Cilj tih istraživanja je, jednostavno rečeno, utvrditi je li isporučeni sustav onaj koji su Riječani naručili, sa svim karakteristikama i mogućnostima koje su tražili.

S nestrpljenjem čekano riječko superračunalo, najjače u Hrvatskoj i regiji, koje je kao i sve slične instalacije u svijetu dobilo ime po kojem će biti prepoznatljivo, a ovome je njegovo, Bura, "sjelo" otprve, počelo je s probnim radom.

U Kampusu Sveučilišta na Trsatu, u Centru za napredno računanje i modeliranje, "veliki mozak" koji spada u red jačih instalacija u ovom dijelu Europe, smjestio se u stotinjak kvadrata Data centar i već tjedan dana tim koji predvodi predstojnik Centra prof. dr. sc. Zlatan Car, prorektor za informatizaciju, sa stručnjacima iz francuske kompanije ATOS/Bull, koja je proizvela računalo i njihovim partnerima iz Smartisa, provode testiranja. Kako piše Večernji list, cilj tih istraživanja je, jednostavno rečeno, utvrditi je li isporučeni sustav onaj koji su Riječani naručili, sa svim karakteristikama i mogućnostima koje su tražili.

Regionalna konkurentnost

Nakon što se obave svi testovi, do kraja godine računalo će se pripremiti za korisnike.

Računalo je vrijedno 44 milijuna kuna i nabavljeno je u sklopu projekta Razvoj istraživačke infrastrukture u Kampusu Sveučilišta u Rijeci za koji su Riječani dobili 180 milijuna bespovratnih kuna iz EU fondova i opremili četiri centra s pripadajućim laboratorijima – Centar za visokopropusne tehnologije u biomedicini, Centar za mikro i nanoznanosti i tehnologije, Centar za napredno računanje i modeliranje te laboratoriji Građevinskog fakulteta.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close