FOTO: Na Plesu se gradi novi kompleks za prihvat borbenih aviona Rafale

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2023. u 07:18
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Prizemljenje MiG-ova i dolazak Rafalea vremenski će se uskladiti, tako da Hrvatska u nijednom trenutku neće biti bez borbene sposobnosti, što je jedan od ključnih momenata nabavke nove eskadrile.

U vojarni Pukovnik Marko Živković na Plesu u tijeku su opsežni građevinski radovi kako bi sve bilo spremno za prihvat prvih šest Rafalea u drugom kvartalu 2024., gradi se zgrada eksadrile, zgrada simulatora i tri hangara – za održavanje aviona, za održavanje motora i parking hangar.

Dio radova trebao bi biti gotov do kraja ove godine, a cijeli kompleks do prve polovice 2024., objavio je večeras HTV.

Ministar obrane Mario Banožić ranije danas izjavio je da će se u ponedjeljak, 2. listopada, u francuskoj zrakoplovnoj bazi održati službena primopredaja prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale, odnosno prijenos vlasništva između Republike Francuske i Republike Hrvatske:

“Sama implementacija projekta višenamjenskog borbenog aviona ulazi u svoju finalnu fazu. Sutra ćemo imati povijesni dan koji obilježava, prije svega, mandat Vlade na čelu s Andrejem Plenkovićem kad je riječ o resoru obrane – to je pravno preuzimanje prvoga Rafalea, koji će u konačnici biti ovdje u Hrvatskoj zajedno s ostalih pet početkom drugog kvartala 2024. godine. U konačnici, sutrašnji dan je taj dan kada postajemo vlasnici prvog Rafalea. Ponosan sam što hrvatski piloti već lete u Rafalima u Francuskoj i uspješno svladavaju znanja i vještine”, izjavio je Banožić, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH (MORH).

Istaknuo je kako se cijeli projekt odvija planiranom dinamikom, izgradnja potrebne infrastrukture se razvija sukladno planovima, a paralelno s tim također ide i obuka pilota i zrakoplovnih tehničara u suradnji s francuskim partnerima u projektu.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ)  brigadni general Michael Križanec također je rekao  kako će sve biti spremno za dolazak Rafalea iduće godine, naglasivši da “izgradnja cjelokupnog paketa sposobnosti za prihvat aviona ide po planu”.

“Nemamo kašnjenja, sve je u zelenom i u budžetu. Segmenti vezani za infrastrukturu će biti gotovi početkom drugog kvartala iduće godine, za prihvat aviona. Međutim, do tada će biti instalirana i postavljene ostala imovina, poglavito simulator za pilote”, poručio je general Križanec.

Kako je izvijestio HTV, zbog radova dio MiG-ova ovoga mjeseca prebačen je u zadarsku zračnu luku, međutim dežurni borbeni dvojac ostao je na Plesu.

Prizemljenje MiG-ova i dolazak Rafalea vremenski će se uskladiti, tako da Hrvatska u nijednom trenutku neće biti bez borbene sposobnosti, što je jedan od ključnih momenata nabavke nove eskadrile.

Hrvatska je zadnja članica NATO-a koja još uvijek koristi MiG-ove. Prijelaz s MiG -21 na Rafale skok je od nekoliko generacija borbenih aviona.

Komentirajte prvi

New Report

Close