FOTO: Kod Ivanca se gradi prva agrosolarna elektrana u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 26. lipanj 2023. u 11:31
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Solida grupa planira iskoristiti zapuštene površine u Varaždinskoj i susjednoj Krapinsko-zagorskoj županiji za dvostruku funkciju – proizvodnju zelene energije i proizvodnju ekološke hrane.

Ivanečka tvrtka Solida grupa gradi prvu agrosolarnu elektranu u Hrvatskoj. Ova revolucionarna elektrana spaja proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sa stočarstvom. Smještena na površini od 20 hektara između Ivanca i rijeke Bednje, ova agrosolarna elektrana predstavlja inovativno rješenje koje će koristiti velike površine za proizvodnju energije i istovremeno omogućiti držanje stoke, piše Pixsell.

Planirana snaga elektrane iznosi 15 MW vršne snage, a vrijednost investicije je 10 milijuna eura. Očekuje se da će radovi biti završeni sredinom sljedeće godine. Kada bude u potpunosti operativna, elektrana će proizvoditi dovoljno električne energije za više od pet tisuća kućanstava.

Vlasnik Solida grupe, poduzetnik Dubravko Posavec, rekao nam je kako na prostoru elektrane planiraju držati 200 ovaca. Moduli solarnih panela bit će podignuti metar iznad tla, kako bi ovčice mogle mirno pasti ispod i između panela.

“Kroz zimski period ćemo te ovce hraniti sjenom, koje ćemo prikupiti na jednoj susjednoj elektrani koju ćemo graditi 500 metara zračne udaljenosti odavde. Ona će se prostirati na 60 hektara i tamo ćemo kositi travu, sušiti i spremati sijeno za prehranu ovaca koje će boraviti tu na ovoj elektrani”, rekao je Posavec.

Solida grupa već posjeduje mrežu od 30 solarnih elektrana diljem regije. Tvrtka je prepoznala potencijal agrosolarnih elektrana i planira izgraditi još jednu takvu kod Ribič Brega. Prema izračunima, investicija bi se trebala isplatiti u roku od deset godina.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Osim proizvodnje električne energije, agrosolarstvo ima i druge prednosti. Klimatske promjene sve više utječu na poljoprivredni sektor, uzrokujući niže prinose i štete na usjevima. Solarni paneli iznad poljoprivrednih površina omogućavaju zaštitu usjeva od visokih temperatura i ekstremnih vremenskih uvjeta.

Solida grupa planira iskoristiti zapuštene površine u Varaždinskoj i susjednoj Krapinsko-zagorskoj županiji za dvostruku funkciju – proizvodnju zelene energije i proizvodnju ekološke hrane.

Komentirajte prvi

New Report

Close